biznis
0

Swatch kupuje Harry Winston za milijardu dolara

Klix.ba
Predstavnici Swatch Group AG-a, najvećeg švicarskog proizvođača satova, izjavili su da su se dogovorili da će platiti milijardu američkih dolara za Harry Winston, kanadsku firmu koja se bavi proizvodnjom satova i nakita.

Swatch će platiti 750 miliona američkih dolara za Harry Winston Diamond Corp, kompaniju sa sjedištem u Torontu, i preuzeti na sebe dug od 250 milijardi američkih dolara.

U ovu cijenu, čija transakcija još mora da prođe svu zakonsku proceduru, ne ulaze rudarska istraživanja koja vrši kompanija Harry Winston u potrazi za dijamantima. Swatch će preuzeti sjedište kompanije Harry Winston u Genevi i više od 500 zaposlenih širom svijeta.

Nayla Hayek, predsjedavajuća Upravnog odbora Swatch Grupe, izjavila je da će se pripajanje ovog brenda satova i nakita "briljantno uklopiti u prestižni segment" Swatcha.

Robert Gannicott, predsjedavajući Upravnog odbora Harry Winston kompanije, zadovoljan je dogovorom i izjavio je da će njegova kompanija promijeniti ime u Dominion Diamond Corporation te više pažnje posvetiti nalazištima dijamanata.