biznis
0

Svjetski finansijski sektor na gubitku 2,8 biliona dolara

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Zbog kreditne krize, svjetski finansijski sektor mogao bi pretrpjeti gubitak imovine i do 2,8 biliona dolara, stoji u polugodišnjem izvještaju britanske centralne banke, koja procjenjuje da bi se bankarski sektor trebao stabilizirati nakon intervencija vlada širom svijeta.

Pomoć finansijskih i monetarnih vlasti širom svijeta finansijskom sektoru doseže oko 4.000 milijardi dolara, a svi ti napori trebali bi stabilizirati bankarski sistem, piše u izvještaju Bank of England. Ipak, centralna je banka oprezna u vezi utjecaja kreditne krize na realnu privredu.

"Ne pamti se takva nestabilnost svjetskog finansijskog sektora kakva je bila posljednjih sedmica. A s obzirom na slabljenje svjetske privrede, finansijski će sistem ostati pod pritiskom", kaže zamjenik britanskog guvernera John Gieve.

S obzirom da je britanska privreda u proteklom tromjesečju zabilježila prvi kvartalni pad u 16 godina, očekuje se da će Bank of England iduće sedmice smanjiti ključne kamate.

To se očekuje i od Evropske centralne banke, te američkog Feda kako bi se potaknula potrošnja i potaknuo rast privrede kojemu prijeti duga i duboka recesija.

U utorak počinje dvodnevni redovni sastanak čelnika američke centralne banke. Od Feda se očekuje smanjenje ključne kamate, koja iznosi 1,5 posto, za 0,50 postotnih bodova. Odluku o kamatama Fed će objaviti u srijedu. A najveća finansijska kriza od 1930-ih godina dovela je do donedavno nezamislivih rješenja.

Tako su se, primjerice, suočene s poteškoćama u finansiranju i privrednim usporavanjem širom svijeta, kompanije pridružile bankama u redu za državnu pomoć.

Američki proizvođači vozila General Motors i Chrysler traže pomoć od države u vidu 10 milijardi dolara kao podrška njihovom spajanju.

Još neobičniji je potez južnokorejskih banaka, za koje se smatra da u Aziji stoje najslabije. Državna Korejska razvojna banka i Kookmin banka zatražile su od američkog Feda, zbog akutne nestašice kredita u dolarima, dolare u zamjenu za kratkoročne vrijednosnice, poput tromjesečnih obveznica.

Fed je signalizirao prošle sedmice da bi njegov program kupovine kratkoročnih vrijednosnica radi 'odleđivanja' kreditnih tržišta mogao obuhvatiti širi krug izdavatelja od ranije odabranih 50 financijskih institucija, prenijela je Hina.

Južna Koreja je među azijskim zemljama koje su pod najvećim pritiskom globalne finansijske krize, jer se njezine banke, s velikim kratkoročnim kreditima u stranoj valuti, nalaze u velikim poteškoćama, zbog čega je i kurs južnokorejskog wona prema dolaru pao na najnižu razinu u 10 godina.

Nadalje, i Rusija i Kina spremaju se potpisati međudržavni sporazum o finansiranju. Riječ je o dugoročnom sporazumu o snabdijevanju naftom, a pregovora se i o kineskim kreditima ruskim kompanijama, u iznosu od 20 do 25 milijardi dolara, za potporu izvoza.

Kazahstanska vlada, pak, ponudila je injekcije kapitala vrijedne i do 5 milijardi dolara za četiri najveće banke.

Na valutnim se tržištima, čini se, situacija stabilizira. Nakon što je američki dolar pao prema japanskom jenu na najnižu razinu u 13 godina, što je jučer ponukalo i Grupu sedam (G7) na upozorenje da bi jačanje jena moglo destabilizirati privrednih i finansijski sektor, danas je kurs dolara porastao više od 2 psoto, na 94,7 jena. U odnosu, pak, na euro dolar je oslabio, pa je kurs europske valute jutros porastao s 1,2370 na 1,25 dolara.

Nakon jutrošnjeg snažnog rasta cijena dionica na azijskim burzama, i na većini evropskih vlada bolje raspoloženje nego proteklih dana.

U Frankfurtu je DAX indeks trenutno u plusu više od 8 posto, dok je londonski FTSE indeks na dobitku više od 2 posto. Međutim, pariški CAC indeks trenutno je na gubitku oko 0,2 posto.