biznis
0

Svjetski eksperti iz oblasti gasne privrede dolaze u Sarajevo

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Oko 200 eksperata iz oblasti gasne privrede iz dvadesetak zemalja iz cijelog svijeta okupit će se u Sarajevu od 8. do 10. februara na 5. međunarodnoj konferenciji o gasu.

Konferenciju pod nazivom "Prirodni gas u svjetlu novih intencija na energetskom tržištu" organizirat će sarajevski Istraživačko-razvojni centar za gasnu tehniku (IGT) pod pokroviteljstvom Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH i Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS-a, uz podršku Međunarodne gasne unije (IGU).

Govoreći na konferenciji za novinare održanoj u Sarajevu, na kojoj je najavljena ova konferencija, direktor IGT-a Hajrudin Ibrahimović je kazao da je ova institucija od svog osnivanja radila na promociji međunarodne saradnje i već peti put je Sarajevo domaćin susreta međunarodnih eksperata iz oblasti gasne privrede.

Predsjednik Organizacionog odbora Konferencije Džemal Peljto najavio je da će biti predstavljeno 60 referata u okviru sedam sesija koje su tematski koncipirane. Planiran je i okrugli sto za koji je definirana posebna tema na kojoj se očekuje učešće predstavnika regulatornih agencija i državnih institucija da bi razgovarali o temi regulacije i regulatornih tijela u oblasti gasne privrede.

Ove konferencije se održavaju svake treće godine, a za svaku konferenciju se pokušava koncipirati program tako da odgovara aktualnim potrebama i pitanjima gasne privrede.

Peljto navodi da se u gasnoj privredi već decenijama ponavljaju kao najznačajnija pitanja kako osigurati dovoljne količine gasa za stanovništvo i privredu, kako osigurati pouzdano snabdijevanje gasom, kako odgovoriti na neumitni rast cijene prirodnog gasa, kao i drugih energenata, te kako osigurati pouzdanost ljudi, materijalnih dobara i okoline.

  • Imali smo u vidu sva ova pitanja u definiranju i sesija i referata, te smo se na njih pokušali fokusirati iz raznih uglova, kazao je on, dodajući da će među izlagačima referata biti i predstavnici sedam međunarodnih institucija.

Peljto očekuje da će ovaj "dosta kompetentan skup stručnjaka" dati dopirnos ne samo BiH nego cijelom regionu.