biznis
0

Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu

Sarajevo-x.com
Danas je obilježen Svjetski dan zaštite zdravlja i sigurnosti na radu manifestacijama širom svijeta kao dio širih nastojanja Međunarodnog ureda rada (ILO), da se unaprijedi prevencija i kontrola rizika na radu.

U novom izvještaju koji je objavljen povodom Svjetskog dana zaštite zdravlja i sigurnosti na radu pod nazivom "Sistem upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu: Alat za stalno poboljšanje", ILO predstavlja pristup korak-po-korak u primjeni sistema upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu, a konkretnije kako se ovaj sistem može koristiti na državnom nivou i na nivou preduzeća.

“Dramatični događaji, kao što su nuklearna nesreća u Fukošimi u Japanu ove godine ili rudarska nesreća na Novom Zelandu prošle godine su predmet glavnih medijskih izvještaja. Ipak, većina povreda, oboljenja i smrtnih slučajeva na radu prolaze nezapaženo i nisu prijavljene. Radnici i porodice često nemaju nikakvu zaštitu i prepušteni su sami sebi. Tragedija je da se toliko mnogo nesreća, oboljenja i smrtnih slučajeva moglo spriječiti uz odgovarajuće upravljačke mjere. To je pitanje poštivanja dostojanstva ljudskog bića kroz dostojanstvo rada; ali i pitanje osmišljavanja politika koje odražavaju ključnu ulogu rada u životima ljudi, u mirnim zajednicama, u stabilnim društvima i fleksibilnim ekonomijama.” rekao je Huan Somavija, generalni direktor ILO-a.

Primjena sistema upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu je od ključne važnosti za smanjivanje nesreća, oboljenja i smrtnih slučajeva na radu. ILO procjenjuje da se godišnje dogodi 337 miliona nesreća na radu i 2.3 miliona smrtnih slučajeva, od čega 6.300 dnevno.

“Sistemi upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu uvedeni su u mnogim preduzećima tokom posljednjeg desetljeća,” rekao je Seiji Machida, Direktor ILO Programa Siguran rad.

"Uz aktivno učešće svih radnika i uprave, funkcionalni sistemi zaštite zdravlja i sigurnosti na radu će pronaći praktična rješenja za unapređenje sigurnosnih i zdravstvenih uslova (na trajnoj osnovi)", dodao je Machida.