Gosti iz Singapura, Rusije, SAD-a...
0

Svjetska imena halal industrije na prvom forumu u Sarajevu

FENA
Prvi Sarajevo Halal Forum - SAHAF bit će održan 26. septembra u sarajevskom poslovnom centru UNITIC , a osnovna tema skupa je "Halal - povezivanje vrijednosti: industrija, tehnologija i životni stil".

Forum će biti jednodnevnog karaktera i očekuje se prisustvo oko 300 učesnika, od kojih je najveći broj iz zemalja jugoistočne Evrope.

Učešće na forumu do sada je potvrdilo više od 20 istaknutih autora iz BiH, svih zemalja okruženja, te SAD-a, Njemačke, Španije, Rusije, Italije, Austrije, Engleske, Singapura, Pakistana, Turske, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Tajlanda i Filipina, saopćeno je iz Pres-službe SAHAF-a.

Učesnici će imati priliku da se upoznaju o osnovnim principima halala, standardizacijom i modelima primjene halala u različitim oblastima proizvodnje i usluga, stanju halal industrije u BiH i u svijetu te trendovima razvoja u toj oblasti.

Za poslovne ljude od posebnog značaja će biti predavanja o uticaju halala na poslovni rejting certificiranih kompanija.

"Posebno nas kao organizatore raduje što će pored domaćih i autora iz naše regije izlaganja na forumu imati istaknuti gosti kao što su Haluk Dag, generalni sekretar Instituta za mjeriteljstvo i standarde OIC-a, Fazal Bahardeen, direktor CrescentRatinga iz Singapura, Yuri Lebedin iz Rusije te doajen znanosti o halalu dr. Muhammad Chaudry iz SAD-a, autor prve svjetske studije o proizvodnji halal hrane", najavio je Amir Sakić, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete, jednog od organizatora SAHAF-a.

Između tema koje će biti predstavljene na forumu posebno se ističu posljednje analize strukture i vrijednosti halal tržišta, globalna kretanja u oblasti halal turizma, odnos konzumenata prema halalu i genetski modificiranoj hrani, utjecaj halala na poslovni rejting certificiranih kompanija te specifičnosti u pojedinim granama industrije.

Poslije završetka Sarajevo halal foruma, od 27. do 29. septembra u Centru Skenderija bit će održan Sarajevo halal sajam, koji će okupiti najznačajnije brendove regionalne halal industrije, uz učešće svjetskih lidera u toj grani privrede.

Prvi SAHAF organiziraju GHB Invest, Agencija za certificiranje halal kvalitete BiH i Centar Skenderija.