Robert Zoellick
0

Svjetska banka uskoro bez novca

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U istom danu kada je objavljeno da je Svjetska banka Srbiji odobrila kredit od 400 miliona dolara, njen direktor Robert Zoellick je upozorio da bi sredstva kojima banka raspolaže uskoro mogla da presuše.

Razlog je jednostavan - sve je više zemalja koje zbog globalne ekonomske krize traže sve više para, javlja BBC.

Zbog toga je Banka, najveći svjetski zajmodavac za razvojne projekte, već počela da troši dodatnih 100 milijardi dolara koje je prošle godine stavila na stranu za zemlje u razvoju i uskoro će joj biti potrebna donatorska dokapitalizacija, istakao je Robert Zoellick na godišnjem sastanku u Istanbulu:

"Očigledno je da će potražnja nadmašiti 100 milijardi dolara koje smo namijenili zemljama u razvoju. Po svemu sudeći, ove godine ćemo imati rekordne zajmove od 40-ak milijardi dolara, poslije prošlogodišnjih 33 milijarde. Sredinom naredne godine naša sredstva će biti ozbiljno ograničena, što znači da ćemo morati da se koncentrišemo na zemlje sa najnižim primanjima."

No pojedine zemlje donatori, poput Britanije i SAD nisu baš spremne da ponovo odriješe kesu.

Britanski ministar za razvoj Douglas Alexander izjavio je da, prije nego što razmotri povećanje doprinosa, želi da se način upravljanja Svjetskom bankom promijeni i da se pri tom obezbijedi veći stepen transparentnosti.

Američki ministar finansija Timothy Geithner je zatražio da se obezbijedi efikasnost kreditiranja siromašnih zemalja, dok je njegova francuska koleginica Christine Lagarde dovela u pitanje samu ideju da su Banci potrebna dodatna sredstva.

Zapadni donatori Banci zamjeraju da ne uzima u obzir stavove zemalja kojima bi trebalo da služi i zbog toga će se broj glasova koji pripadaju zemljama u razvoju u upravnom odboru banke povećati za 3-5%.