biznis
0

Svjetska banka upozorila na pogoršanje krize u vodosnabdijevanju

FENA
Vlade na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi trebaju ulagati sada ako žele da izbjegnu teške nestašice vode u budućnosti, upozorila je u petak Svjetska banka.

Količina vode dostupna jednoj osobi u toj sušnoj regiji prepolovit će se do 2050., procjenjuje se u izvještaju banke.

On krivi klimatske promjene i rast stanovništva za novi pritisak na zalihe vode.

Vlade u regiji trebale bi se pozabaviti reciklažom otpadnih voda, graditi efikasnije vodovode i smanjiti potrošnju vode, tvrdi Svjetska banka.

Uz 85 posto zalih vode potrošenih na poljoprivredu, izvještaj predlaže zemljama kao što je Maroko da smanje navodnjavanje i da se okrenu uzgajanju usjeva koji traže manje vode ali donose više novca.

Sudeći po brojkama, pad kvalitete vode već je smanjio za oko jedan posto bruto domaći proizvod u Maroku, Alžiru i Egiptu, te za skoro tri posto u Iranu.

"Jednostavno moramo smanjiti količine vode koju koristimo, posebno u poljoprivredi", izjavila je Julia Bucknall, specijalista za upravljanje resursima u Svjetskoj banci, na konferenciji za novinare u marokanskom gradu Rabatu.

Ona je dodala da vodovodne firme trebaju smanjiti gubitke vode izazvane isparavanjem.

"Ako planiramo za budućnost, mnogo je jednostavnije sačiniti krizni plan upravljanja resursima", izjavila je Bucknall.

Vlade moraju povećati projekte javnog obrazovanja o vodi i razviti nove infrastrukturne projekte, uključujući i izgradnju tvornica za desalinaciju, navodi se u izvještaju banke.

Dopisnik BBC-ja iz Rabata James Copnall tvrdi da sjevernoafričke i bliskoistočne zemlje imaju godine iskustva u bavljenju nestašicama vode, ali izgleda da je taj izazov sada čak i teži.