biznis
0

Svjetska banka unapređuje rad bh. berzi

FENA
Sarajevska berza (SASE) danas je predstavila projekt pod nazivom "Savjetodavne usluge Sarajevskoj i Banjalučkoj berzi da bi se doprinijelo transparentnosti tržišta kapitala u BiH povećanjem institucionalnog kapaciteta za razvoj indeksa lokalnog tržišta vrijednosnih papira i strukturiranih finansijskih proizvoda".

Kako je saopćio na konferenciji za novinare direktor SASE-a Zlatan Dedić, ovaj projekt, čiji je finansijer Svjetska banka s 200 hiljada američkih dolara, trajat će do kraja marta ili početka aprila 2009. godine, a u njegovoj implementaciji pomoći će The Wiener Borse Consortium koji čine Wiener Borse (Bečka berza), kao lider konzorcija i CAPMEX (The Capitala Market Experts) konsultantska kuća iz Beča.

  • Nakon više od godinu i po dana od kandidiranja kod više međunarodnih institucija izražavam zadovoljstvo da startamo s realizacijom projekta koji će donijeti koristi berzama i tržištu kapitala u BiH u cjelini. Osim zajedničkog indeksa tržišta kapitala BiH koji treba da privuče pažnju investitora bit ćemo u prilici da naše tržište pripremimo za uvođenje strukturnih proizvoda kao što su certifikati, varanti i ETF-ovi i time svorimo uvjete za povećanje ponude vrijednosnih papira. Ovo je prilika da se približimo razvijenim tržištima kapitala - istaknuo je Dedić.

Hannes Takacs, vođa tima projekta, rekao je da će tokom projekta biti organizirane radionice koje se odnose na razvoj indeksa podataka i njihovu distribuciju te da će članovima dviju berzi biti objašnjeni i servisi koji se mogu ponuditi stranim investitorima.

On je dodao da je šansa zajedničkog indeksa tržišta kapitala BiH veća nego od dvije berze pojedinačno, istaknuvši da će taj zajednički indeks biti na Bečkoj berzi zajedno s indeksima zemalja jugoistočne Evrope.