biznis
0

Svjetska banka u BiH uspostavila fond za civilno društvo

FENA
Ured Svjetske banke u Bosni i Hercegovini uspostavio je Fond za civilno društvo, ranije poznat pod nazivom Program malih grantova, te je uputio poziv svim zainteresiranim organizacijama civilnog društva iz BiH da dostave prijave za ovaj program.

Kao i prethodnih godina, program će pružiti podršku za inovativne prijedloge usmjerene na ugrožene grupe - osobe s invaliditetom i posebnim potrebama, manjine, mladi i druge kategorije.

Riječ je o devetoj uzastopnoj godini u kojoj Svjetska banka dodjeljuje male grantove organizacijama civilnog društva u BiH, saopćeno je iz Ureda Svjetske banke u Sarajevu.

Ti se grantovi, koji obično iznose od 3.000 do 7.000 američkih dolara po organizaciji, dodjeljuju primjenom strogo konkurentskog procesa koji je neophodan imajući na umu velik broj prijava i ograničen iznos raspoloživih sredstava.

Glavna tema za ovu godinu bit će jačanje angažmana civilnog društva u dijalogu o razvojnim prioritetima i implikacijama za najugroženije kategorije stanovništva.

Zainteresirane organizacije trebaju dostaviti prijedlog projekata do 11. aprila u ured Svjetske banke u Sarajevu.

Dobitnike će izabrati komisija u čijem će sastavu biti predstavnici organizacija civilnog društva, članovi Grupe glas mladih i Svjetske banke.

Ukupan iznos sredstava na raspolaganju za finansiranje grantova za ovu godinu iznosi 35.000 američkih dolara.