Jane Armitage
0

Svjetska banka u BiH nema problematičnih projekata

FENA
Svjetska banka u BiH nema rizičnih niti problematičnih projekata, ocjena je današnjeg pregleda portfolia Svjetske banke, koji su prvi put u BiH zajednički uradili predstavnici ministarstava finansija FBiH, RS-a, državnog ministarstva finansija, predstavnici Svjetske banke u BiH i direktorica Svjetske banke za zemlje jugoistočne Evrope Jane Armitage.

Na sastanku danas u Sarajevu utvrđeno je da Svjetska banka u BiH finansira 15 projekata: 13 aktivnih i dva za koje se još čeka zaključenje ugovora.

"Putem 15 projekata Svjetska banka investira 240 miliona dolara. Zaključili smo da u nekoliko projekta postoji sporije povlačenje odobrenog novca, a ti projekti odnose se na energiju 4, ruralni razvoj, kvalitetu vode i projekt za zaštitu od ptičije gripe", kazao je na konferenciji za novinare predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić.

Dodao je da je,u skladu s tim, danas razgovarano o mogućnostima da se sredstva odobrena, npr. za projekt zaštite od ptičije gripe, preusmjere na, u ovom trenutku važnije stvari za BiH, poput rješavanja problema Q groznice.

Armitage je istakla da je zadovoljna realizacijom projekata koje finansira Svjetska banka te da je bankarski sustav u BiH stabilan, siguran i zdrav.

"Zajedničkim pregledom portfolija ustanovljeno je da ima projekata koji se ne implementiraju dovoljno brzo, ali problematičnih nema", kazala je Armitage.

Razgovarano je i o suradnji i načinima ubrzavanja implementacije pojedinih projekata. Buduća suradnja ogleda se u mogućnosti da Svjetska banka u dvije godine BiH stavi na raspolaganje dodatnih 200-250 miliona dolara.

"Pored toga, ukoliko BiH nastavi s pozitivnim makroekonomskim učinkom, Svjetska banka će BiH na korištenje odobriti i dodatnih 100 miliona", kazala je Armitage.