biznis
0

Svjetska banka odobrila zajam Srbiji

FENA
Srbijanska ministrica financija Diana Dragutinović i voditelj ureda Svjetske banke u Srbiji Simon Gray u ponedjeljak su potpisali ugovor o zajmu Svjetske banke Srbiji u visini od 34,9 milijuna eura, namijenjenih razvoju privatnog i financijskog sektora u Srbiji.

Kako su prenijeli beogradski mediji, zajam će se koristiti kao potpora ostvarenju ekonomskog rasta sukladno težnjama zemlje ka članstvu u EU.

Po riječima ministrice Dragutinović zajam je odobrila Međunarodna banka za obnovu i razvoj kao dio Svjetske banke, pri čemu je predviđeni rok njegove otplate 20 godina.

Podsjetila je da je odbor dikektor Svjetske banke u decembru 2007. odobrio strategiju partnerstva sa Srbijom te da je novi ugovor samo prvi dio tog paketa, kao i da je to "jasan znak da srbijanska vlada i Svjetska banka rade na partnerskom temelju i da žele zajedno riješiti sve razvojne izazove, posebice u razdoblju krize".

Simon Gray istaknuo je da je za Srbiju važno da nastavi provedbu započetih reformi u području ekonomije te izrazio nadu da će, kada pretpostavke reformi budu ispunjene, Svjetska banka Srbiji osigurati dodatne zajmove za potporu budžetu, čime bi joj bio olakšan prolazak kroz krizu u 2009. i 2010. godini.

Prije potpisivanja dokumenta o zajmu, Gray je sudjelovao na konferenciji o jačanju konkurentnosti srbijanskog gospodarstva kroz regulatornu reformu i tom prilikom upozorio da bi prioritet srbijanske vlade trebao biti smanjenje javne potrošnje i zaštita siromašnih građana.

U priopćenju Svjetske banke, koje su također prenijeli mediji, objašnjeno je da će zajam poduprijeti reformske poteze srbijanske vlade za poboljšanje poslovnog okružja, kako bi se ohrabrio nastanak novih poduzeća te privukle izravne inozemne ulagače.

Dodaje se i da će zajam pomoći jačanju financijske discipline kroz snažnija budžetska ograničenja u poslovnom sektoru, kontinuiranom reformom društvenih i restrukturiranjem javnih poduzeća.