Ekonomija
0

Svjetska banka kreditira sa 45 miliona dolara plovidbu Savom

FENA
Ministar saobraćaja i veza RS-a Nedeljko Čubrilović s saradnicima razgovarao je danas, u Banjoj Luci, sa savjetnikom za razvoj saobraćaja Svjetske banke Martinom Humphreysom, o projektu unapređenja plovidbe rijekom Savom u okviru koga je Svjetska banka prevashodno zainteresovana za uređenje plovnog puta na relaciji Beograd - Sisak.

Humphrey je rekao da Svjetska banka namjerava, da za ove potrebe BiH, pomogne kroz osiguranje povoljnih kreditnih sredstava iz različitih izvora, do 45 miliona dolara, a u okviru kojih će biti realizovano više projekata, saopćeno je iz Ministarstva sobraćaja i veza RS-a.

Naglasio je i da će i ostali subjekti koji su uključeni u plovidbu rijekom Savom biti kontaktirani kako bi bili potpuno pripremljeni za kandidovanje projekata do maja sljedeće godine.

Čubrilović je podržao ovu namjeru, ističući da je izražena potreba za razvojem vodnog saobraćaja na rijeci Savi i da će RS dati svoj doprinos time što će ga uvrstiti u svoje prioritete.

Razgovarano je i o projektu za putnu infrastrukturu i bezbjednost saobraćaja koji Svjetska banka namjerava kreditirati, a sugerirano je da se ubrzaju procedure za obezbijeđenje dokumenata o prihvatanju i ratifikaciji tog projekta.

Također, Svjetska banka priprema studiju upravljanja i održavanja lokalnih puteva u BiH, u okviru koje se očekuje i prezentacija prvih izvještaja u toku ovog mjeseca. Ova studija će biti osnov za odobravanje sredstva po povoljnim uslovima te dodjelu bespovratnih sredstva za finansiranje razvoja mreže lokalnih puteva u RS-u i BiH.

Razgovarano je i o saobraćajnoj strategiji BiH, čija je izrada u toku, kao dokumentu koji je bitan za planiranje razvoja saobraćaja u RS-u i BiH. Istaknuto je da ovaj dokumenat treba obuhvatiti činjenično stanje u BiH koje proizilazi iz Daytonskog sporazuma, te ustava BiH i RS-a, kao i buduće planove razvoja šire regije zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope.

Ministar Čubrilović je istakao da RS, kao i Ministarstvo saobraćaja i veza, žele aktivno učestvovati u kreiranju ovog dokumenta i dati doprinos kako bi saobraćajna strategija bila od koristi i za entitete i cijelu BiH.