biznis
0

Svjetska banka izdvaja milijardu dolara za ruske banke

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Međunarodna finansijska korporacija (IFC), investiciona filijala Svjetske banke (SB), planira da obezbijedi milijardu dolara za dokapitalizaciju ruskih banaka, prenosi ruski poslovni dnevnik "Komersant", pozivajući se na izjavu predsjednika Asocijacije regionalnih banka Anatolija Aksakova koji se u Washingtonu sastao s direktorima IFC.

U Moskvi će tokom maja biti održan još jedan sastanak sa IFC za koji će Asocijacija ruskih banka pripremiti listu svojih članica koje pretenduju na dokapitalizaciju sredstvima SB.

Prema riječima Aksakova, IFC računa da podrži ruski bankarski sektor uz suinvestiranje ruske vlade. Do 1. januara 2010. godine ruske banke su u obavezi da povećaju kapital do najmanje 90 miliona rubalja (dva miliona eura), a do 2012. godine na 180 miliona rubalja.

Ove uslove za sada, kako procjenjuje Centralna banka Rusije, ne ispunjava 300 ruskih banaka.

Finansijska sredstva IFC mogu da dobiju samo banke koje ispunjavaju prilično stroge kriterije ove finansijske korporacije. Eksperti smatraju da je među regionalnim bankama takvih samo 13.

IFC je za sada prisutan u kapitalu šest ruskih banaka, od kojih je najveća MDM banka, u čijem kapitalu učestvuje s pet posto.

Očekuje se da će nov talas krize u ruskom bankarskom sektoru nastupiti zbog naglog rasta neotplaćenih dugovanja ruskih preduzeća.

Prema podacima Centralne banke, nivo odložene otplate dugova je početkom marta bio na 3,1 posto ukupne vrijednosti kredita. Do kraja godine, odgoda otplate pravnih i fizičkih lica biće na nivou od oko 10 posto, prema procjeni Centralne banke, dok rusko Ministarstvo finansija smatra da je taj nivo već premašen jer banke prikrivaju stvarno stanje.

Za dodatnu dokapitalizaciju banaka ruska vlada je za 2009. godinu rezervisala 500 milijardi rubalja (oko 11,5 milijardi eura). Ovim novcem dopuniće se suma od 757 milijardi rubalja predviđenih za subordinarne kredite finansijskim organizacijama.