Paul Krugman
0

Svijet izbjegao drugu veliku depresiju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Agresivni poticaji potrošnji koje su poduzela najveća svjetska gospodarstva pomogli su da svijet izbjegne drugu Veliku depresiju, ali za potpuni gospodarski oporavak trebat će proći još dvije ili više godine, ističe ugledni ekonomist i nobelovac Paul Krugman.

Po njegovim riječima najgora globalna kriza je završila, a gospodarski i rast izvoza pokazuju znakove stabilizacije. Ipak, oporavak će vjerojatno biti "razočaravajući" jer državna potrošnja nije održiva u dugome roku a i stope nezaposlenosti i dalje rastu, izjavio je Krugman na dvodnevnoj konferenciji o svjetskim tržištima kapitala u Kuala Lumpuru.

Krugman je uvjeren da neće biti oporavka "u stilu Feniksa", poput onog koji je nastupio nakon azijske finansijske krize u razdoblju od 1997. i 1998. godine. Tada su gospodarstva dramatično porasla zahvaljujući snažnom oporavku izvoza.

"Uspjeli smo izbjeći drugu Veliku depresiju, ali do potpunog oporavka još je barem dvije ili više godina", kaže Krugman.

Azija će najvjerojatnije iskusiti brži oporavak, zatim SAD i Evropa, i to djelomično potaknut oporavkom izvoza industrijskih proizvođača, smatra taj ugledni ekonomist.

Najočitiji znak da recesija vjerojatno završava jest podatak američkog ministarstva rada objavljen u petak o prvom padu stope nezaposlenosti u najvećem svjetskom gospodarstvu u zadnjih 15 mjeseci. Stopa nezaposlenosti u julu u SAD-u neočekivano je smanjena za 0,1-postotni bod u odnosu na juni, na 9,4 posto.

Ipak, tržište rada i dalje je pod pritiskom. Gubitak gotovo četvrtine miliona radnih mjesta u julu daleko je od rasta zaposlenosti koji je potreban da bi američko gospodarstvo stalo na čvrste noge.

Krugman također smatra kako je potrebno restrukturirati globalni finansijski sustav i nametnuti strožu regulativu da bi se izbjeglo ponavljanje ekonomske krize. No, izražava zabrinutost da reformski zamah popušta.

"Mi još nemamo političku volju da se to učini. Mislim da će bistri ljudi i dalje moći puno zaraditi iz finansijskog sustava u idućih nekoliko godina", upozorava Krugman.

A sada kada su podaci o tržištu nekretnina u SAD-u, pa čak i o nezaposlenosti pokazali poboljšanje, Wall Street želi vidjeti da i potrošači daju svoj doprinos ozdravljenju najvećeg svjetskog gospodarstva.

Usprkos znacima da recesija popušta, ulagače i dalje zabrinjava da bi potrošači, čija potrošnja čini 70 posto svih aktivnosti u američkom gospodarstvu, mogli naštetiti šansama za snažnim oporavkom američkog gospodarstva nastave li i dalje ograničavati svoje kupovine.

Ove sedmice imat će prilike dobiti uvid u to kako dišu potrošači u SAD-u. U četvrtak se očekuje objava službenog vladinog izvještaja o prometu u američkoj maloprodaji tokom jula.

Po procjenama ekonomista, promet u maloprodaji prošlog mjeseca porastao je 0,7 posto na mjesečnoj razini, nakon junskog rasta od 0,6 posto.

Ove sedmice očekuje se i objava poslovnih rezultata Wall-Marta i Macy's Inca za drugo ovogodišnje tromjesečje, prenijela je Hina.

Analitičari ističu da investitori žele vidjeti dokaze rasta osobne potrošnje prije nego se nastavi ljetni izlet cijena na Wall Streetu.