biznis
0

Svijet će trošiti pola miliona barela nafte više nego što se mislilo

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
U svijetu će se u ovoj i idućoj godini trošiti gotovo pola miliona barela nafte dnevno više nego što se dosad prognoziralo zahvaljujući neočekivano snažnoj potrošnji u Sjevernoj Americi i Aziji, objavila je u četvrtak Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Ove će se godine u svijetu zbog pada gospodarskih aktivnosti trošiti u prosjeku 84,4 miliona barela dnevno, što je 2,2 posto manje nego prošle godine, procjenjuje se u najnovijem mjesečnom izvještaju IEA-e o naftnim tržištima.

Sljedeće godine potrošnja će zbog oporavka gospodarstva skočiti za 1,3 miliona barela dnevno, odnosno više od 1,5 posto, napominju u agenciji.

Potrošnja će se pred kraj ove godine oporaviti nakon iznimno slabog razdoblja, posebno u velikim, razvijenim gospodarstvima, konstatirao je čelnik IEA-ina odjela za naftnu industriju i tržišta David Fyfe.

"Pad na godišnjoj razini usporit će na kraju 2009. a od početka 2010. uočavat ćemo prve naznake rasta potražnje u svijetu na godišnjoj razini", dodao je Fyfe.

Proizvodnja u članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) povećana je u ovoj godini usprkos obećanjima o njezinom smanjenju a u IEA-i su u procijenili da je kartel u augustu dnevno proizvodio 55 hiljada barela više nego u julu, čime je razina poštivanja dogovorenih ograničenja kliznula na 66 posto, u odnosu na julskih 68 posto.

Po IEA-inim procjenama, prenosi Hina, članice OPEC-a proizvodile su u augustu ukupno 28,81 milion barela nafte dnevno.