biznis
0

Švedskoj treba još nuklearnih reaktora

FENA
Jan Bjorklund
Jan Bjorklund
Švedskoj su potrebna još četiri nuklearna reaktora da podmiri buduće energetske potrebe i smanji emisiju štetnih plinova koji utiču na globalno zagrijavanje, ocijenio je švedski ministar obrazovanja Jan Bjorklund, novi čelnik Liberalne stranke.

Vodeća koalicija u Švedskoj, sastavljena od četiri stranke uključujući Liberlnu stranku, postigla je interni dogovor da se nijedan od deset postojećih reaktora ne gasi i da se ne planira izgradnja novih reaktora za vrijeme njenog mandata do 2010., ali je Bjorklund kazao kako je neophodno da odmah poslije toga započnu pregovori.

"Nuklearna energija je najbolji način da se smanji emisija štetnih plinova i očuva klima ako želimo da se zadrži sadašnji nivo zaposlenosti, blagostanja i industrije u Švedskoj", kazao je Bjorklund Švedskom radiju.

On je ranije predložio da parlament skine zabranu na izgradnju novih nuklearnih elektrana, sugrirajući također da se više ulaže u električna vozila i brze vozove, prenijela je agencija DPA.

Nuklearna energija je osjetljivo političko pitanje u Švedskoj zbog kojeg se rapala nesocijalistička koalicija 1970-ih godina prošlog stoljeća. Referendumom 1980. godine odlučeno je da se postepeno obustavi korištenje nuklearne energije koja obezbjeđuje polovinu struje u zemlji.

U Švedskoj je bilo ukupno 12 nuklearnih reaktora, od kojih su dva u elektrani u Barsebaku, na jugu zemlje, demontirana u maju 2005.