biznis
0

Svečano otvoreno sjedište Sparkasse Bank u Sarajevu

FENA
Sparkasse Bank danas je svečano otvorila novu zgradu sjedišta u Importanne centru u Sarajevu.

Ukupna investicija u novu zgradu centrale iznosila je oko 25,5 miliona KM, koja je i najveća od ukupno planiranih ulaganja za 2009. i 2010. godinu od 40 miliona KM.

Novo sjedište Sparkasse Bank je zapadni poslovni toranj centra veličine 6.300 metara kvadratnih, gdje će biti smješteni uredi centrale banke, sestrinska kompanija S-Leasing, a u prizemlju klijentima dostupna filijala Sarajevo.

Novo sjedište Sparkasse Bank je jedno od strateški planiranih ulaganja s perspektivom dugoročne isplativosti i pretpostavka za trajno održivi rast.

Ovakva ulaganja, kao što je i jaka regionalna ekspanzija na teritorij cijele BiH u protekle dvije godine, realiziraju se uz snažnu kapitalnu i strukturalnu podršku austrijske matične banke, Steiermaerkische Sparkasse, najveće regionalne banke na jugu Austrije.

Od ukupne investicije 80 posto sredstava je usmjereno ka domaćim firmama, počevši od same kupovine zgrade od investitora "Teloptic" do opremanja prostora u iznosu od 1,2 miliona KM, čime je ciljano dat podsticaj razvoju bh. privrede.

"Steiermärkische Sparkasse, kao najveća regionalna banka na jugu Austrije, smatra zemlje bivše Jugoslavije proširenim domaćim tržištem, na kojem se isplati investirati. Ovakvu našu strategiju opravdavaju obećavajuće stope rasta u regionu, veliki broj stanovnika, mala pokrivenost tržišta modernim bankarskim uslugama, i konačno, BiH će sigurno u dugoročnoj perspektivi uspjeti na putu evropskih integracija".