biznis
1

Svečano otvoren 39. gradačački Sajam šljive

Anadolija
Danas je u Gradačcu svečano otvoren 39. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive u Gradačcu.

Najstariju specijalizovanu sajamsku manifestaciju otvorio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u prisustvu brojnih zvaničnika, privrednika i izlagača. Sajamsku vrpcu su presjekli Izetbegović, dopremijer i ministar poljoprivrede u Vladi FBiH Jerko Ivanković-Lijanović i Fadil Novalić, predsjednik Udruženja privrednika općine Gradačac i generalni direktor CIMOS TMD-Ai Gradačac, dugogodišnji sponzor sajma šljive.

Otvaranju Sajma šljive prisustvovali su ministri poljoprivrede Republike Hrvatske Tihomor Jakovina, Crne Gore Tarzan Milošević, kao i zamjenik ministra poljoprivrede Turske Kutibettin Azru.

"Logično je da ljudi pitaju šta država čini, može li vlast pomoći da se posljedice suše ublaže, da se pomogne poljoprivrednicima u ovim vanrednim okolnostima. Iako poljoprivreda nije u našoj nadležnosti, zakazao sam iduće sedmice sjednicu Predsjedništva BiH na kojoj ćemo tražiti od izvršne vlasti na svim nivoima da učine maksimum i pomognu poljoprivrednicima i proizvođačima hrane u granicama realnih mogućnosti", kazao je Izetbegović.

Na ovogodišnjem Sajmu šljive će se predstaviti 250 izlagača iz BiH, zemalja regiona i Njemačke na 13.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog sajamskog prostora. Tokom četiri sajamska dana prosjetioci će moći vidjeti izložbene štandove proizvođača hrane i pića, alata i mehanizacije, mineralnih đubriva i zaštitnih sredstava, te ambalaže za prehrambenu industriju.

Prisutnima na otvaranju sajma su se obratili premijer Vlade Tuzlanskog Kantona Sead Čaušević, općinski načelnik Fadil Imširović i direktor Gradačačkog sajma Husein Topčagić.

Gradačački sajam je mjesto koje doprinosi unapređenju u proizvodnji i preradi hrane, kao strateškom opredjeljenju BiH. Tome u prilog ide i činjenica organizovanja stručno-naučnih savjetovanja i brojnih okruglih stolova na kojima se govori o najnovijim naučnim dostignućima i primjeni novih tehnologija u oblasti proizvodnje i prerade hrane, saopćeno je iz pres-centra Sajma šljive.

Poljoprivredni proizvođači i izlagači će na stručnim skupovima imati priliku upoznati se sa najaktuelnijim temama iz oblasti agrara.

Na VII Savjetovanju o proizvodnji i preradi hrane «agroTECH2012» sa međunarodnim učešćem, u organizaciji Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta iz Sarajeva i tehnološkog fakulteta iz Tuzle, bit će predstavljeni karta upotrebne vrijednosti zemljišta kao faktor prostornog planiranja i ruralnog razvoja te izvori i uslovi kreditiranja u poljoprivredi.

Kako bi se promovirala domaća proizvodnja bit će govora o tipičnim autohtonim proizvodima kao osnovi za poboljšanje života u ruralnim područjima. U organizaciji Udruženja proizvođača sjemena i sadnog materijala u FBiH održat će se okrugli sto o temi "Stanje poljoprivredne proizvodnje, plasman i uvoz sjemena i sadnog materijala u FBiH".

Svečanoj ceremoniji otvaranja prethodio je tradicionalni prijem zvanica na kuli Husein-bega Gradaščevića, Zmaja od Bosne, a domaćin je bio općinski načelnik Fadil Imširović.

Bogat kulturno-zabavni program Ovu privredno-turističku manifestaciju pratit će bogat kulturno-zabavni program u organizaciji Općine Gradačac. Plave gradačačke noći započinju večeras tradicionalnim vatrometom sa kule Zmaja od Bosne, a na centralnoj bini na poligonu malih sportova Luke predstavit će se članovi kulturno-umjetničkog društva Gradačac.

Drugog dana gradačačkog sajma poljoprivrede, sutra, bit će dodijeljena priznanja za kvalitet izloženih proizvoda.