MMF upozorava
0

Sve više kompanija ne uspijeva vraćati dugove

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Otpisi nenaplativih potraživanja u Evropi će dosegnuti vrijednost od 900 milijardi eura budući da raste broj pojedinaca i kompanija koji zbog nastavljenog pada gospodarskih aktivnosti ne uspijevaju vraćati dugove, prenose evropski mediji u srijedu upozorenje Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF).

U izvještaju o stabilnosti međunarodnoga finansijskog sistema objavljenom u utorak MMF je procijenio da će na banke otpasti oko dvije trećine tih gubitaka, iako su i ostale finansijske institucije poput hedge fondova, mirovinskih fondova i osiguravatelja također snažno pogođene padom vrijednosti imovine širom svijeta.

MMF ističe da su američke banke poduzele radikalnije mjere kako bi suzbile krizu, otpisavši oko polovice očekivanih gubitaka, dok su finansijske institucije u eurozoni dosad otpisale tek oko 17 posto nenaplativih potraživanja.

"Aktuelna nesposobnost da se privuku privatna ulaganja ukazuje na produbljivanje krize do tačke kada vlade moraju poduzeti hrabrije korake", ističe se nadalje u tom izvještaju.

MMF smatra da privremenu nacionalizaciju banaka treba koristiti prema potrebi.

Nakon stabilizacije bankarskog sektora, ističe nadalje taj multilateralni zajmodavac, vlade bi trebale osigurati povratak banaka u privatno vlasništvo u najkraćem mogućem roku.

MMF ističe da će vrijednost pomoći bankama da ojačaju kapital nakon gubitaka izazvanih kreditnom krizom vjerojatno biti jako visoka.

Tako se procjenjuje da će američke banke za tu svrhu do kraja 2010. trebati injekcije u visini nekih 212 milijardi eura (275 milijardi dolara), a one u eurozoni u visini oko 290 milijardi eura (375 milijardi dolara).