biznis
0

Švajcarska od američkog suda traži zaštitu bankarskih tajni

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Švajcarska vlada zatražila je od suda u SAD da odbaci zahtjev kojim američke poreske vlasti traže dostavljanje informacija o računima američkih klijenata u švajcarskoj UBS banci, ističući da bi njihovo objelodanivanje moglo da naruši nezavisnost banke i međunarodno pravo.

Molba švajcarske vlade stigla je u savezni sud u Majamiju, od koga američka Federalna poreska administracija (IRS) traži da otkrije identitet 52.000 američkih državljana, osumnjičenih da su, koristeći račune u UBS banci, utajili oko 14,8 milijardi dolara, prenio je Rojters.

Sa istim zahtjevom, sudu u Majamiju se obratila i UBS banka, navodeći da "Federalna poreska administracija SAD traži od ovog suda da primora švajcarsku finansijsku instituciju i njene zaposlene, pored jakog suprotstavljanja švajcarske vlade, da prekrše zakone u zemlji, iznoseći ogromnu količinu povjerljivih bankarskih informacija koje se nalaze isključivo u Švajcarskoj".

Vodeća švajcarska komercijalna banka je upozorila da bi, objelodanjivanjem podataka o računima hiljada klijenata, zaposleni u UBS počinili krivično djelo u Švajcarskoj.