biznis
0

Sutra štrajk solidarnosti u HST-u protiv otpuštanja u Deutsche Telekomu

FENA
Hrvatski sindikat telekomunikacija (HST) pridružit će se sutra štrajkom solidarnosti unutar T-HT Grupe velikom štrajku "Minuta do dvanaest" koji Alijansa sindikata Deutsche Telekom (DT) Grupe organizira u toj kompaniji u 13 zemalja.

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, DT-ovi sindikati traže poništenje plana menadžmenta kojim bi do 2011. godine bilo ugašeno 32.000 radnih mjesta, a 50.000 radnika trebalo bi outsourcingom biti prebačeno u "vanjske" tvrtke, pod lošijim uvjetima.

Po tom bi planu, novozaposleni primali 40 posto niže plaće, a radno bi vrijeme svim zaposlenima bilo produženo za osam sati tjedno.

Predsjednik HST-a Josip Pupić rekao je da u posljednje vrijeme telekomunikacijsko tržište u svijetu preuzimaju investicijski fondovi.

Tako je i sustav DT-a "razbio" jedan od najjačih investicijskih fondova, američka Blackstone grupa, koji je kupio oko pet posto dionica te postavio novu Upravu koja je osmislila plan o otpuštanju radnika i smanjenju njihovih prava, rekao je Pupić.

S UNI Telekom svjetske konferencije, održane od 20. do 21. travnja u Ateni, sindikati su pozvali njemačku Vladu, kao većinskog dioničara DT Grupe, da se suprotstavi zahtjevima novog menadžmenta.

Budući da očekuju pozivanje Uprave HT-a na nezakonitost štrajka, Pupić je rekao da kod organiziranja štrajka solidarnosti nije obvezan postupak mirenja.

Također je optužio Upravu T-HT-a da "ne pokazuje dovoljnu odlučnost u zaštiti kompanije u Hrvatskoj".