UIO podsjeća
0

Sutra rok za uplatu razlike akcize na zalihe cigareta

FENA
Uprava za indirektno oporezivanje BiH upozorila je da sutra ističe rok za uplatu razlike akcize na popisane zalihe cigareta u skladu sa Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize, koja se primjenjuje od 1. januara 2010. godine.

Također, 11. januar je i zadnji dan da se u Upravu za indirektno oporezivanje BiH dostave popisne liste cigareta koje su se našle na zalihama na početku ove godine.

Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete, porezni obveznici i druga lica koja se bave prometom cigareta bili su dužni popisati zalihe cigareta na dan 1. januar 2010. godine i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru Uprave za indirektno oporezivanje BiH do 10. januara.

Na zatečene zalihe cigareta utvrđene u popisnim listama morao se izvršiti obračun akcize prema novoj Odluci o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete, te do 10.januara 2010. godine uplatiti razlika između obračunate i već uplaćene akcize, na Jedinstveni račun UIO BiH.

Kako je 10. januar 2010. godine nedelja, tj. neradni dan, pomenute obaveze se prenose na ponedeljak, 11.januar, precizira se u saopćenju UIOBiH.

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje već su od prvog dana 2010. godine na terenu i vrše provjeru popisanih zaliha cigareta i pravilnog obračuna razlike akcize, koja se mora uplatiti na Jedinstveni račun UIO.

Podsjećanja radi, u skladu sa Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete, obračunava se proporcionalna akciza po stopi od 42 posto i posebna akciza u iznosu od 0,30 KM po paklici cigareta.

Odlukom je također utvrđeno da minimalna akciza (proporcionalna + posebna), ne može biti manja od 0,80 KM po pakiranju od 20 komada cigareta.

Cigaretama koje su označene markicama koje su izdane u razdoblju 1.jula do 31.decembra 2009. može se prometovati najdulje tri mjeseca od dana početka primjene nove Odluke o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete, a zaključno sa 31. martom 2010. godine.