Slobodan Rajlić
0

Sutra prve litre goriva iz brodske rafinerije

FENA
Savjetnik ministra privrede, energetike i razvoja RS-a Slobodan Rajlić najavio je da će sutra, 24. novembra, prve količine dizel goriva i mazuta proizvedenog u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu biti spremne za plasman na tržište BiH.

Ministarstvo privrede dobilo je potvrdu da se proizvodni kapaciteti brodske Rafinerije nafte stavljaju u funkciju i da proizvodnja u Rafineriji teče utvrđenom dinamikom i u potpunosti prati termin i plan koji je utvrdio menadžment.

Rajlić je istakao da su proizvodi brodske Rafinerije "odličnog kvaliteta", sa nešto većim procentom sumpora, a što je u skladu sa Odlukom o kontroli kvaliteta koju je Vijeće ministara BiH usvojilo, 6. novembra ove godine.

"U planovima Rafinerije nafte bitan zadatak je uspostavljanje proizvodnje goriva po standardima kako bi se plasman obezbijedio ne samo na tržištu BiH, već i u zemljama EU. Očekujemo da će i prije rokova koji su dati odlukom, takva proizvodnja biti uspostavljena", naglasio je Rajlić.

Ceremonija svečanog obilježavanja početka rada Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu održat će se 27. novembra ove godine uz prisustvo najviših zvaničnika BiH i RS-a, predstavnika kompanije "Zarubežnjeft", te predstavnika međunarodne zajednice i ruske diplomatije, najavljeno je ranije iz resornog ministarstva.