biznis
0

Sutra potpisivanje kredita za magistralu u Zenici

SRNA
Zenica
Zenica
U Sarajevu će sutra biti potpisan kreditni sporazum između BiH i Saudijskog fonda za razvoj u iznosu 25 miliona dolara, namijenjen za izgradnju glavne gradske magistrale u Zenici.

"Riječ je o trenutno najpovoljnijim finansijskim uslovima koje BiH može dobiti - dva posto kamate na godišnjem nivou, uz rok otplate 25 godina i grejs period od pet godina", rekao je Srni zamjenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumović, koji će sa ministrom finansija Saudijske Arabije Ibrahimom Abdulom Azilom al Asafom potpisati ovaj sporazum.

Kasumović je rekao da radovi na glavnoj gradskoj magistrali, koja će povezivanjem primarne i sekundarne ulične mreže omogućiti brz protok saobraćaja i povezati centar grada sa koridorom "Pet C', mogu odmah da počnu jer su sredstva operativna.

Ukupna dužina puta, koji će imati četiri kolovozne trake, rondoe, oko dvadeset raskrsnica, pješačke staze i prateću infrastrukturu, iznosi oko osam kilometara, dodao je Kasumović.

Kasumović je izrazio žaljenje što opštine, entiteti, pa i BiH ne koriste sredstva Saudijskog fonda u većem obimu. On je naveo da je ovo tek drugi projekat koji BiH realizuje, uprkos najpovoljnijim uslovima koji se nude.

"Najvažnije je što nam ne postavljaju nikakve uslove i ograničenja, i što domaća operativa može raditi sve poslove'', istakao je Kasumović.

Kreditni sporazum, koji je danas prihvatilo Predsjedništvo BiH, biće potpisan sutra u 11.30 časova, tokom Biznis foruma.
Glavna gradska magistrala u Zenici, dužine 7,85 kilometara, predstavljaće vezu s koridorom ''V-c'' i putem ''M-17''. Prema projektu, glavna gradska magistrala koštaće oko 47 miliona KM, saopšteno je ranije iz opštine Zenica.

Gradska dionica dugačka je 3,25 kilometara, a široka 24,5 metara, dok je prigradska dionica dugačka 4,6 km i široka 11,25 metara, a u okviru projekta planirana je gradnja dva mosta, preko rijeka Bosne i Kočeve, kao i dvije kružne raskrsnice.

Prva faza radova predviđa izgradnju gradske dionice i očekuje se da će koštati oko 22 miliona KM.