biznis
0

Sutra o razvojnom programu i ekonomskoj politici RS-a

FENA
Razvojni program Republike Srpske za period od 2007. do 2010.godine i Prijedlog ekonomske politike RS-a za ovu godinu bit će razmatrani sutra na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a.

Ovo su jedine tačke dnevnog reda skupštinskog zasjedanja koje je zakazano na zahtjev entitetske Vlade.

Razvojni program RS-a je vizija optimalnog ekonomskog i socijalnog razvoja RS-a u četverogodišnjem periodu.

Program zagovara stabilnu, dobro upravljanu ekonomiju zasnovanu na restrukturiranim javnim preduzećima, razvijenom malom i srednjem preduzetništvu i podsticajnoj poreznoj politici, snažne javne finansije koje će obezbijediti optimalnu alokaciju resursa ka javnim uslugama, viši nivo ekonomske i socijalne infrastrukture u oblastima zdravstvenog, penzijskog i obrazovnog sistema, te pozitivan trend zapošljavanja sa dobro obučenom i produktivnom radnom snagom.

Razvojni program podrazumijeva ostvarenje ekonomskog rasta i podizanje konkurentnosti potenciranjem neiskorištenih domaćih resursa i neiskorištenih proizvodnih kapaciteta.

Priliv kapitala ostvaren prodajom "Telekoma Srpske" daje šansu za višegodišnji investicioni program kojim bi bile obuhvaćene investicije u prioritetnim oblastima, navodi se u ovom programu i precizira da je riječ o projektima u obrazovanju, podsticanju privrednog razvoja restrukturisanjem javnih preduzeća i podsticajnim mjerama za razvoj preduzetništva, te investicijama u oblastima komparativnih prednosti poput energetike, poljoprivrede, vodoprivrede i turizma, a potom projekti u modernizaciji zdravstvenog sistema, reformisanju penzijskog sistema do postizanja uvjeta samoodrživosti, infrastrukturni i projekti za unapređenje rada državne uprave.

Investiranje u prvom investicionom ciklusu podrazumijeva investicije u infrastrukturu (putnu, zračnog saobraćaja, komunalnu i elektroenergetsku) i proizvodnju, sa zajedničkim sekundarnim ciljem - ulaganje u ljudske resurse.

Ekonomska politika za 2007. godinu pretpostavlja nastavak politike ekonomskih reformi iz 2006. godine, a u mnogim segmentima to znači i završetak procesa i prelazak u stanje zakonodavno-pravno stabilnog poslovnog ambijenta i ekonomski samoodrživog razvoja

Iako se donosi sa zakašnjenjem, Ekonomska politika za 2007. godinu će, kako se ističe, biti usmjerena na: punije i efikasnije iskorišćenje prirodnih razvojnih potencijala; bržu valorizaciju raspoloživih neiskorišćenih kapaciteta; podizanje aktivnosti stanovništva i zaustavljanje odliva stručnjaka i mladih ljudi; efikasnije ukljčivanje u CEFTA zonu; podsticanje javno privatnog partnerstva i smanjenje siromaštva.