biznis
0

Susret privrednika i Vlade Kantona Sarajevo

FENA
Vlada Kantona Sarajevo i dalje će kod viših nivoa vlasti inicirati harmonizaciju poreznog sistema u BiH, osigurat će novac za subvencioniranje proizvodnog sektora i forsirati razvoj malih i srednjih preduzeća, te podržavati razvoj uspostavljenih industrijskih zona i u budžetu za narednu godinu izdvojiti novac za nova zapošljavanja.

Ovo je danas rekao premijer Kantona Sarajevo Samir Silajdžić tokom „susreta privrednika i Vlade KS-a“ koji je organiziran u Privrednoj komori Kantona Sarajevo (PKKS) s ciljem uspostavljanja neposrednog kontakta i zajedničkog djelovanja na efikasnijem rješavanju problema poslovanja privrede.

  • Na harmonizaciji poreznog sistema već radi i Vlada FBiH, a od Privredne komore Kantona Sarajevo očekujemo da nam do kraja godine dostavi plan zapošljavanja i onda ćemo u budžetu za 2008. i 2009. planirati novac za tu namjenu. Također, treba podsticati poljoprivredu i preradu mesa, a namjera nam je i da riješimo saobraćajni kolaps u Kantonu, rekao je premijer Silajdžić.

On je napomenuo kako Vlada KS-a prima sve više zahtjeva za otvaranje šoping centara, a sve manje zahtjeva za pokretanje proizvodnih kapaciteta, te da će zbog toga upravo biti subvencionirani oni koji počnu razvijati proizvodni sektor.

Silajdžić je posebno naglasio kako niko od privrednih subjekata u Kantonu ne smije imati monopol, spomenuvši pritom najnovije poskupljenje cementa koje je nametnula Cementara u Kaknju i to za 100 posto.

-Tim potezom naša domaća građevinska operativa je ucijenjena, a svi znamo da je u toku građevinska sezona i mislim da ćemo menadžmentu Cementare uputiti jedno pismo zabrinutosti, rekao je premijer Silajdžić.

Privrednici Kantona Sarajevo u anketi provednoj protekle godine, kako je istaknuo predsjednik PKKS Kemal Grebo, imali su oko 120 prijedloga za poboljšanje poslovanja privrede Kantona Sarajevo. Neki su bili upućeni prema državnoj, neki federalnoj, a neki prema kantonalnoj vlasti.

-Mi i dalje smatramo da treba izmijeniti zakon o carinama kada je riječ o uvozu repromaterijala, zakon o akcizama, smanjiti porez na dobit s 30 na 10 posto i da je neophodno definirati industrijsku politiku u Kantonu, rekao je Grebo.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Abid Šarić dogovorio je s privrednicima češće posjete njihovim kompanijama i još bolju koordinaciju.