SAD
0

Susret čelnika G-7 i MMF-a u okružju gubitaka na burzama diljem svijeta

FENA
Foto: AFP/Getty Images
Foto: AFP/Getty Images
Američkim dionicama cijene su u petak pale za oko pet posto u prvih pet minuta trgovanja na njujorškoj burzi, no kasnije su se u vrlo burnom trgovanju oporavile.

Dan ranije, upravo na dan kada je prije godinu dana ostvario najveću vrijednost u povijesti, industrijski prosjek Dow Jones je pao ispod 8600 bodova, prvi put u zadnjih pet godina. S burze u New Yorku samo u četvrtak je isparilo 872 milijarde dolara, a prema preliminarnim procjenama za ovu godinu, izgubljeno je 8 bilijuna i 300 milijardi dolara.

Ključni evropski indeksi burzovnog poslovanja u petak su jako pali tokom poslijepodnevnog poslovanja; u Rusiji i u Indoneziji pad je bio tako jak i brz da je poslovanje prekinuto na neodređeno vrijeme. U Brazilu, poslovanje je bilo privremeno obustavljeno nakon pada od 10 posto. A japanski indeks Nikkei na kraju poslovanja bio je gotovo 10 posto niži nego na početku dana u svom najvećem jednodnevnom gubitku od 1987. godine. Hrvatski Crobex u jednom trenutku zaronio je u rekordni, 13-postotni minus, a više od 40 dionica uletjelo je u obustavu trgovanja.

Čelnici najvećih svjetskih ekonomija sučeljavaju se s teškom globalnom finansijskom krizom dok se okupljaju u Washingtonu na razgovore o strmoglavom padu cijena dionica na burzama diljem svijeta, o zamrzavanju kredita, te strahovanjima da svijetu predstoji najteža recesija u nekoliko desetljeća. Dužnosnici Skupine G-7 u glavnom američkom gradu se sastaju s Međunarodnim monetarnim fondom, a u subotu će se sastati i s predsjednikom Bushom.

U još jednom pokušaju umirivanja investitora, ali i građana zabrinutih za ekonomsku budućnost, predsjednik Bush dao je posebnu izjavu u kojoj je rekao da vlada poduzima mjere za rješavanje krize i ponovnu uspostavu stabilnosti finansijskih tržišta. Istodobno, američko ministarstvo finansija razmatra plan izravnog ulaganja novca u američke banke, koji bi, potom, bio korišten za izdavanje kredita, što bi pokrenulo ekonomiju. Naime, unatoč dosad nezabilježenim potezima američke vlade, kreditno tržište u Sjedinjenim Državama ostaje zamrznuto, javio je Glas Amerike.