Inspektor
0

"Superanaliza" pokazala ispravnost "Voda-vode" i "Aqua-Vive"

FENA
"Superanaliza“ provedena u Zavodu za zaštitu zdravlja Beograd pokazala je da su "Voda-voda“ proizvođača SI&SI Group iz Subotice i "Aqua Viva“- proizvođača "Knjaz Miloš“ iz Aranđelovca mikrobiološki ispravne.

Desimir Miljić, glavni entitetski zdravstveno-sanitarni inspektor RS-a rekao je da će inspektori dozvoliti stavljanje u promet ovih flaširanih voda od pola litre, koje su bile van prometa u RS-u.

On je pojasnio da je "superanaliza“ u Beogradu pokazala da oba uzorka zadovoljavaju odredbe Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće RS-a i Zakona o flaširanim pitkim vodama BiH.

Miljić je naglasio da će Inspektorat nastaviti kontroliranje flaširane vode za piće.

Stručnjaci Poljoprivrednog zavoda u Bijeljini ustanovili su ranije da da su "Voda-voda“ i "Aqua Viva“ mikrobiološki neispravne, tj. da sadrži povećan broj bakterija.

Proizvođači ovih voda su imali pravo na tzv. "superanalizu“, a prema važećim propisima, bilo da se radi o hemijskoj, mikrobiološkoj ili radiološkoj neispravnosti nekog proizvoda, on se tretira kao opasan po ljudsko zdravlje i stavlja se van prometa.

Stručnjaci sanitarne hemije i predstavnici Udruženja za zaštitu potrošača smatraju da bi zbog zaštite zdravlja potrošača, a i zbog zaštite domaćih proizvođača, neophodno bilo pojačati kontrolu flaširane vode na tržištu u ljetnjem periodu, kada se usljed visoke temperature stvara veća mogućnost mikrobiološkog zagađenja.