biznis
0

Sunday Times: Nova ravnoteža moći u svijetu

FENA
"Svijet na prekretnici", piše Sunday Times u naslovu svoga uredničkog komentara na temu raspodjele ekonomske moći u svijetu diktirane cijenom energenata.

Dani prosperiteta zasnovani na jeftinoj energiji sada su prošlost, kao što sugeriraju najnovija poskupljenja struje i plina u Britaniji; ako nas upozorenja o globalnom otopljavanju nisu natjerala da promijenimo navike, onda će to učiniti visoke cijene energenata, piše ovaj list.

Svijet se dubinski mijenja, pri čemu je činjenica da se barel nafte sada plaća 100 dolara samo simptom te promjene - veliki prijenos moći s potrošača nafte na njene proizvođače je u toku.

Rusija, zemlja koja je 1990-ih bila na rubu privrednog kraha, sad ima 425 milijardi samo u rezervama zlata. I Venecuela sadašnji napredak duguje zalihama nafte.

Istovremeno nad Amerikom lebdi prijetnja moguće recesije; mišljenja o ovome se razlikuju, ali je činjenica da je kreditna kriza u toj zemlji imala značajne posljedice na usporavanje privrednog rasta u Britaniji i Evropi.

Indija i Kina su međutim ostale imune na finansijske teškoće zapadnih zemalja i zahvaljujući njima i zemljama bogatim naftom, svjetska ekonomija neće stati, već će se samo usporiti.

Amerika je postala svjetska super sila zahvaljujući trijumfu kapitalizma, piše Sunday Times; ali ravnoteža ekonomske moći, i prateće političke, sada se pomjera i ko god ove godine postane novi američki predsjednik - Hillary Clinton, Obama, McCain ili Huckabee - i ma koliko talentiran bio, neće moći bitnije uticati na ovaj trend.