biznis
0

Sumorne procjene svjetske ekonomije

Sarajevo-x.com
Ministri finansija G7 iznijeli su sumorne procjene svjetske ekonomije i založili se za brzu akciju učvršćivanja nadzora nad bankarskim sektorom i poboljšanje međunarodne saradnje. Na kriznoj sjednici, održanoj u petak u Washingtonu, trebalo je da se donese odluka.

Kako prenosi Deutsche Welle, njemački ministar finansija Peer Steinbruck se neposredno uoči susreta založio za efektivniju kontrolu finansijkih tržišta.

  • Ostajemo pozitivni u pogledu dugoročne gipkosti naših ekonomija, ali su kratkoročni globalni ekonomski izgledi oslabili, saopćili su finansijski lideri nakon sastanka u Washingtonu.

Ministri finansija G7 su ukazali da su na sumornu procjenu uticali novi znaci ekonomskih neprilika u SAD, gdje je povjerenje potrošača na najnižem nivou od 1982. godine.

Finansijski lideri su takođe izrazili zabrinutost zbog velikih fluktuacija na tržištu valuta od njihovog prošlog sastanka u februaru u Tokiju.Tu su još i kriza na američkom tržištu nekretnina i porast inflacije. U proteklih nekoliko sedmica vrijednost američkog dolara značajno je opala u odnosu na japanski jen i euro.

U saopćenju sa krizne sjednice se, uz ocjenu da prevrati na globalnim finansijskim tržištima i dalje predstavljaju izazov, navodi da oni traju duže nego što se prvobitno očekivalo.

Grupa industrijski razvijenih zemalja - SAD, Kanada, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija i Japan - saopćila je da podržava preporuke Foruma za finansijsku stabilnost. U izvještaju tog foruma traži se pooštravanje uvjeta za banke kako bi se osigurala otpornost na finansijske potrese, ali i jačanje međunarodne saradnje između centralnih banaka i regulatornih tijela.