RS
0

Sumnja u zakonitost privatizacije šest preduzeća

FENA
Predsjednik Komisije za reviziju privatizacije državnog kapitala u preduzećima i bankama RS-a Borislav Bijelić izjavio je danas da je Komisija izrazila osnov sumnje u zakonitost procesa privatizacije u šest preduzeća iz RS-a.

On je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci objasnio da u slučaju preduzeća "Ozren-trans" iz Petrova kupac državnog kapitala nije ispunio svoje obaveze iz ugovora te da Direkcija za privatizaciju RS-a nije vršila kontrolu ispunjavanja ugovorom preuzetih obaveza.

"Zbog toga je Komisija izrazila mišljenje da je zbog neizvršavanja ugovorenih obaveza od kupca, potrebno pokrenuti postupak poništenja kupoprodajnog ugovora", rekao je Bijelić.

On je naveo da je u slučaju preduzeća "Nova sirovina" Banja Luka, Komisija, uvidom u dokumentaciju, došla do saznanja da je direktor firme prodavao dijelove imovine preduzeća na teritoriji republika bivše SFRJ i izrazila osnov sumnje u zloupotrebu položaja, odnosno da je to učinjeno suprotno važećim propisima.

"U predmetu, koji se odnosi na Fabriku obuće 'Bosna', Komisija je, također, izrazila osnov sumnje da je dio imovine preduzeća, koja se nalazi na teritoriji bivših jugoslavenskih republika, prodata suprotno zakonskim propisima", rekao je Bijelić.

Naveo je da je Komisija u predmetu koji se odnosi na preduzeće "Doboj promet" izrazila osnov sumnje da je prodaja dijela imovine, također, vršena suprotno zakonskim propisima i kao odgovorna osoba navela tadašnjeg direktora preduzeća.

Kada je riječ o MDP "Čajavec", Bijelić je rekao da je Komisija izrazila osnov sumnje u zakonitost procesa privatizacije u više segmenata, od pitanja nedostavljanja dokumentacije, prodaje dijelova imovine, do pitanja diobnog bilansa preduzeća.

On je rekao da je Komisija izrazila osnov sumnje i u zakonitost procesa privatizacije i u preduzeću UNIS "Hladno valjane trake", Banja Luka.

"Komisija je izrazila osnov sumnje da naknadni aneks zapisnika, kojim je izvršena korekcija strukture kapitala, u odnosu na osnovni zapisnik, nije urađen u skladu sa zakonom", rekao je Bijelić.

Istakao je da je Komsija izrazila osnov sumnje da su gotovo sve banke, nakon privatizacije, bez pravnog osnova vršile naplatu određenih kategorija kredita od preduzeća i naglasio da je to moglo vršiti samo nadležno ministarstvo u Vladi RS-a.

Po njegovim riječima, Komisija je izrazila mišljenje da Ministarstvo finansija RS-a treba da pokrene aktivnosti u vezi s izraženim osnovom sumnje u protivzakonitu naplatu određenih kategorija kredita od banaka na štetu javnog interesa.