biznis
0

Sudska tužba protiv farmaceutske kompanije Pfizer

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nigerija je podnijela tužbu protiv farmaceutske kompanije Pfizer, optužujući je za provođenje nepropisnih medicinskih ispitivanja lijeka za meningitis, piše BBC.

Vlada Nigerije traži 7 milijardi dolara odštete za porodice djece koja su navodno umrla ili trpe posljedice pratećih efekata lijeka Trovan. Vlada pokrajine Kano je podnijela zasebnu tužbu protiv Pfizera.

Poznata kompanija Pfizer poriče bilo kakvu protuzakonitost, navodeći da su ispitivanja poduzeta u skladu sa nigerijskim i međunarodnim zakonima. Pfizer, najveća svjetska farmaceutska kompanija testirala je eksperimentalni antibiotik Trovan na djeci koja su bolovala od meningitisa 1996. godine u pokrajini Kano.

Neka od djece su navodno umrla, a neka su razvila mentalne i fizičke deformitete. Vlada navodi da je djeci lijek dat intarvenozno bez dopuštenja nigerijskih regulatornih agencija, navodi BBC.

Ovo je prvi put da je nigerijska federalna vlada podnijela tužbu protiv Pfizera. Poseban slučaj u pokrajini Kano, u kojoj se od Pfizera traži 2,7 milijardi dolara odštete, vodi se već dvije godine.

U ponedjeljak su sudije odgodile za jedan mjesec početak suđenja , kako bi omogućili da se kompanija pojavi pred sudom u pokrajini Kano.