Posebne takse u EU
0

Subvencije Vlade FBiH spašavaju proizvođače šljiva

Piše: D. Brkić
Evropska unija nedavno je uvela posebnu taksu na uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda iz BiH, a među najteže pogođenima takvom odlukom nalaze se domaći proizvođači šljive, koji su u obavezi da za svakih izvezenih 100 kilograma šljive uplaćuju 10,30 eura na ime pomenutog prelvmana.

U Privrednoj komori Tuzlanskog kantona navode kako je Evropska unija, najvjerovatnije pod uticajem Poljske kao predsjedavajuće Evropske komisije i kao države koja ima veliku proizvodnju šljive, donijela odluku o zaštiti svog tržišta, a na štetu država koje nisu u Evropskoj uniji.

"Nasreću, brzo je reagovalo Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrde i šumarstva FBiH, koje je donijelo odluku o subvencijama, tako da će proizvođači šljive biti subvencionirani sa po 10 feninga po kilogramu proizvedene šljive koja se plasira na tržište EU, a otkupljivači šljive po 3,4 feninga", kaže Salih Durić, predsjednik odbora Udruženja za poljoprivredu i prehrambeni industriju Tuzlanskog kantona – grupacija voćarstvo.

Na području Općine Gradačac godišnje se proizvede oko 20.000 tona šljive, a oko 6.000 tona završi na inostranom tržištu. Durić kaže kako će iduće sedmice biti okončana sezona, te da je ove godine šljiva podbacila zbog suše, a da su subvencije u posljednji čas spasile proizvođače.

Iz Vlade TK poručuju kako će ove godine otkupiti 6.400 tona voća, od čega 5.000 tona odpada na šljivu. Inače, tržišna cijena šljive iz BiH, prema riječima Saliha Durića, kreće se od 40 do 45 feninga po kilogramu.