biznis
2

Stručnjaci: Rješavajte se dionica, tržišta kapitala će pasti

FENA
Prodajte dionice koje posjedujete, sprema se oštar pad tržišta kapitala! To ulagačima savjetuju stratezi američke banke Goldman Sachs koji su uvjereni da će u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju potrese na berzama izazvati činjenica da Sjedinjene Američke Države neće uspjeti izbjeći takozvanu fiskalnu stijenu.

Riječ je o scenariju koji podrazumijeva šok za gospodarstvo u trenutku kada se vremenski "poklope" istek roka u kojem su vrijedile porezne olakšice te start najavljenog smanjivanja budžetske potrošnje, operacije teške 100 milijardi dolara.

David Kostin, strateg spomenute banke tvrdi da će berzovni indeks S&P 500 nakon predsjedničkih izbora potonuti jer će investitori napokon shvatiti da političari neće tako lako uspjeti otkloniti prijetnju fiskalne stijene.

Dok dobar dio analitičara vjeruje da će u Kongresu ipak biti postignut konsenzus o tom pitanju, u Glodman Sachsu su skeptičniji te kažu da su šanse da se problem riješi na toj instanci 1 naprama 3, objavio je CNBC.

Kostin predviđa da će krajem godine S&P 500 pasti s aktualnih 1460 bodova na 1250, da bi se u idućih 12 mjeseci popeo na 1350 bodova.

Stoga ulagačima savjetuju da prodaju dionice koje su u dosadašnjem dijelu godine imale najlošije rezultate, iako brojni analitičari predlažu upravo suprotno, dakle prodaju najvrednijih vrijednosnica.

Kostin pak tvrdi da je strategija koju sugerira bila uspješna u 56 posto slučajeva.

Problematika fiskalne stijene i moguće pogubne posljedice Ameriku bi mogli stajati i vrhunskog kreditnog rejtinga, prenosi poslovni dnevnik.

Na to je 11. septembra upozorila bonitetna agencija Moody's poručivši da će status zemlje ovisiti upravo o (ne)uspjehu političkih pregovora koji će se baviti problemom istodobnog ukidanja poreznih olakšica i smanjenja državne potrošnje.

Inače, Amerika je još lani izgubila vrhunski bonitet kada joj je, prvi put u povijesti ocjenu "AAA" snizio Standard & Poor's.

Agencija je potez obrazložila stavom da tadašnji plan o smanjenju proračunskog manjka ne ide dovoljno daleko da bi se stabilizirala dužnička situacija u zemlji.