Njemačka
0

Stručnjaci najavljuju recesiju

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Ugledni njemački ekonomski institut Ifo iz Minhena objavio je u četvrtak prognozu po kojoj će sljedeće godine bruto nacionalni dohodak u Njemačkoj biti smanjen za 2,2 posto, a pola miliona građana izgubit će radna mjesta.

Predstavljajući prognoze, direktor toga instituta Hans-Werner Sinn rekao je da je tih 2,2 posto crna brojka te da je recesija u Njemačkoj dio globalne gospodarske krize koja je zahvatila i iznimno izvozno orijentirano njemačko gospodarstvo.

"Mi plutamo na valu svjetske recesije kao čep od pluta", rekao je Sinn, ustvrdivši da unutarnja potrošnja, koja bi zbog rasta plaća i Vladinih paketa za oživljavanje konjunkture mogla porasti u idućem razdoblju, neće moći ublažiti negativne posljedice smanjena izvoza.

Institut Ifo, za razliku od ostalih vodećih ekonomskih instituta, predviđa da će recesija u smanjenu obliku biti nastavljena i u 2010.

"I u 2010. će se osjećati posljedice recesije 2009., tako da će smanjenje bruto nacionalnog dohotka iznositi 0,2 posto", rekao je Sinn. Po mišljenju stručnjaka Ifo instituta jedna od posljedica smanjene potražnje i odgode ulaganja bit će i porast broja nezaposlenih za oko pola miliona.

"Sljedeće će se godine broj nezaposlenih opet približiti brojci od četiri miliona", upozorava Sinn.

Ifo je, po što je u srijedu RWI institut iz Essena također najavio recesiju od dva posto, drugi utjecajni ekonomski institut koji za sljedeću godinu najavljuje znatno goru gospodarsku situaciju od dosadašnjih procjena.

Njemačka vlada i dalje ostaje pri procjeni da će njemačko gospodarstvo sljedeće godine porasti za 0,2 posto.