biznis
0

Stručne institucije obavljat će tehničke preglede vozila

FENA
Ministar saobraćaja i veza RS-a Nedeljko Čubrilović i dekan Mašinskog fakulteta Miroslav Rogić potpisali su danas Ugovor o obavljanju stručnih poslova iz oblasti tehničkih pregleda vozila.

Ovim ugovorom definisani su poslovi koje će obavljati stručna institucija, a to su: uvezivanje stanica za tehnički pregled u jedinstven informacioni sistem, obrada i analiza podataka iz oblasti tehničkog pregleda, stručno osposobljavanje kontrolora i voditelja na stanicama, kao i drugi prateći poslovi, saopćeno je danas iz Ministarstva sobraćaja i veza RS-a.

Naime, rad stanica za tehničke preglede je odnedavno u nadležnosti Ministarstva saobraćaja i veza i shodno važećim propisima iz ove oblasti proveden je postupak javne nabavke te je za stručnu instituciju izabran konzorcij Mašinski fakultet iz Banja Luke, kao nosioc Konzorcija, Saobraćajni fakultet iz Doboja, EIB Internacional, Centar za motorna vozila Banja Luka i Audioteks Banja Luka.

  • Stručna institucija će povezati sve stanice u jedinstven informacioni sistem. Povezivanjem stanica u svakom trenutku bit će nam dostupni podaci o izvršenim tehničkim pregledima vozila. Na ovakav način spriječit će se pojava izdavanja fiktivnih potvrda o tehničkoj ispravnosti vozila, unaprijedit će se sam rad stanica za tehnički pregled čime ćemo imati kvalitetniji tehnički pregled. Cilj koji želimo da postignemo je povećanje tehničke ispravnosti vozila što će bitno uticati na povećanje bezbjednosti u saobraćaju, istakao je ministar Čubrilović prilikom potpisivanja Ugovora.

Dekan Mašinskog fakulteta Miroslav Rogić je istakao spremnost ovog stručnog tijela na profesionalno obavljanje preuzetog posla.

  • Za Mašinski fakultet je veoma značajno to što se naši kadrovi koji raspolažu s naučno tehničkim znanjima stavljaju u funkciju sistema tehničkih vozila. Ovakav stručni pristup će omogućiti da se ovaj sistem razvija u skladu s razvojem u svijetu, da bude efikasan, inovativan i usklađen s evropskim sistemom praćenja, rekao je Rogić.

On je dodao i to da će se prvi rezultati preuzetog posla vidjeti nakon par mjeseci ali da se potpuna promjena, tj. pobonjšanje u ovoj oblasti, očekuje za oko godinu dana.

Čubrilović je dodao i to da je do danas 76 stanica za tehničke preglede ispunilo uslove za rad po važećim propisima, od njih 190 koje trenutno rade, dok je za 14 stanica u toku izdavanje odobrenja. Čak 100 stanica nije obavijestilo Ministarstvo o ispunjavanju uslova iako je svaka od njih posebno obaviještena o roku u kome mora otkloniti uočene nedostatke.