biznis
0

Strategijom razvoja Jablanice predviđeno izmještanje magistralnih puteva iz grada

FENA
Općinsko vijeće Jablanica na sutrašnjem zasjedanju razmatrat će i usvojiti strateški plan razvoja Općine do 2011. godine, koji je prošao sve procedure javne i stručne rasprave, rekao je za Agenciju FENA Omer Karić, stručni savjetnik načelnika Općine za informiranje i odnose s javnošću.

Strateški plan razvoja obuhvata oko 200 razvojnih projekata, a temelji se na povoljnom geoprometnom položaju, prirodnim resursima (granit, gips, hidropotencijali), povoljnim uvjetima za razvoj ljetnjeg, zimskog i lovno-ribolovnog turizma.

Grad Jablanica je na raskrsnici magistralnih putova M-16 i M-17 i jedan od prioriteta u strategiji razvoja je izmještanje magistralnih puteva koji prolaze kroz gradsko središte, proširenje trotoara i izgradnja podvožnjaka u Ostrošcu kod škole te rekonstrukcija visećeg mosta Ostrožac - Glodnica.

Najčešće spominjani prijedlog u javnoj raspravi je proširenje dionice puta Podstijenje - Lug, izgradnja rudnika gipsa i fabrike regips - ploča, rekonstrukcija gradske kanalizacione mreže i izgradnja prečistača otpadnih voda na cijelom području općine.

Za gradsku sportsku dvoranu već je određena lokacija i izvođač radova, a informaciju o gravitacionom vodovodnom sistemu Šanica za snabdijevanje grada vodom, vijećnici će razmatrati na sutrašnjoj sjednici.