Zbog lošeg stanja u preduzeću
0

Štrajkački odbor ŽRS-a traži odgovornost ministra i uprave

FENA
Štrajkački odbor svih sindikata "Željeznica Republike Srpske" (ŽRS) zatražio je danas utvrđivanje odgovornosti ministra saobraćaja i veza RS-a Nedeljka Čubrilovića, poslovodstva i nadzornog odbora ovog javnog preduzeća, najavljujući i mogućnost donošenja odluke kojom će tražiti i njihovu smjenu.

Nakon sjednice Štrajkačkog odbora svih sindikata u “Željeznicama” naglašavaju od momenta potpune obustave rada nisu imali nikakve sastanke ni s upravom preduzeća ni s predstavnicima Ministarstva o prevazilaženju nastale situacije.

Podsjećaju da su i prije, a i sada upozoravaju poslovodstvo na neophodnost stalnog pregovaranja i rješavanja krize u kojoj se nalazi ovo javno preduzeće.

Štrajkački odbor se ograđuje od insinuacija poslovodstva o bilo kom pitanju i najoštrije osuđuje sve vidove pritisaka te preporučuje radnicima da ispoštuju samo odluke i uputstva ovog odbora.

Također se ograđuju i osuđuju odluku uprave preduzeća kojom se predlaže da se “Željeznice RS” svedu na 3.000 radnika, da topli obrok bude smanjen na 120 KM, autobuske karte, regresi za ovu i narednu godinu, te napominje da ovaj prijedlog uprava nije usaglasila sa sindikatima.

Direktor “Željeznica RS” Dragan Savanović jučer je najavio spomenute mjere kao mogućnosti reorganizacije i konsolidacije u tom entitetskom gubitašu.