Lukavac
0

Štrajk željezničara ugrozio poslovanje GIKIL-a

FENA
Željeznički promet koji je na području Federacije BiH od jučer obustavljen izazvao je ozbiljne posljedice u Global Ispat koksnoj industriji Lukavac (GIKIL) te je tvornicu primorao da pristupi značajnom smanjenju proizvodnje.

Tim povodom poslovodstvo Global Ispat koksne industrije Lukavac uputilo je otvorena pisma direktoru Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine i nadležnom federalnom ministarstvu u kojima upozorava da je štrajk željezničara u potpunosti ugrozio proizvodnju koksa.

Prema njihovim riječima, štrajk je doveo do naglog smanjenja proizvodnje za 15 posto, a sav proizvedeni koks je tehnološki neupotrebljiv otpad.

U pismima se između ostaloga stoji da ukoliko se danas nešto ne promijeni GIKIL će nastaviti sa smanjenjem proizvodnje do tehničkog minimuma kako bi održavali bateriju jer zaliha ugljena ima za samo 24 sata proizvodnje.

IZ GIKIL-a ističu da obustavom rada željezničari ugrožavaju jednog od svojih najvećih poslovnih partnera te tako izravno i dugoročno ugrožavaju i svoju budućnost.

Blokada prometa zaustavila je dopremu ugljena i plasman koksa, što je izravno dovelo u pitanje održivost potpisanih ugovora koji jedino mogu osigurati budućnost za 1.150 uposlenika GIKIL-a, ali i željezničara koji su se blokadama doveli u još težu poziciju, smatraju u tom preduzeću.