29. maja
0

Štrajk upozorenja radnika Konstruktora-Neretva

FENA
Radnici Konstruktora-Neretva d.o.o Čapljina održat će 29. maja s početkom u 10 sati dvosatni štrajk upozorenja u krugu te kompanije, saopćeno je na današnjoj konferenciji za novinare predstavnika Samostalnog sindikata Konstruktor-Neretva d.o.o.

Radnici su na takav čin odlučili, kako je kazao predsjednik tog sindikata Ilija Vrdoljak, zbog kašnjenja plaća, neisplaćivanja putnih troškova, regresa i minulog rada.

Po Vrdoljakovim riječima, posla ima, a uvjeti za rad su veoma teški jer radnici rade po 12 sati dnevno te vikendima i praznicima pa im nije jasno zašto plaće kasne.

"Plaće se isplaćuju u dva djela, tako da radnici ne znaju na koje im se iznose uplaćuje penziono i zdravstveno osiguranje, dok je topli obrok sedam maraka", kazao je Vrdoljak.

Govoreći o uvjetima rada, Vrdoljak je kazao kako radnici nemaju čak niti toalet, kao ni prostoriju za presvlačenje. Također, prisutan je svakodnevni mobing, a radnicima se za svaku sitnicu prijeti otkazima.

U sastancima s rukovodstvom predstavnicima Sindikata uporno se obećava nešto što se kasnije nikada ne ispuni, a kada zatraže neko svoje osnovno radničko pravo, kao npr. regres, radnicima se kaže da oni na to pravo nemaju jer nisu proračunski korisnici, istaknuo je Vrdoljak.

Radnici su svoja prava zatražili i na sudu, kazao je Vrdoljak te dodao da su se od tada još više počeli vršiti razni pritisci na njih i prijetnje otkazima te da je i on, kao predsjednik Sindikata u pred otkaznim rokom.

Također, nije jasna niti vlasnička struktura firme, upozorava Vrdoljak, jer se radnicima govori da ih je kupila kompanija Konstruktor iz Splita, a u sudskom registru stoji da je vlasnik 34 posto tvrtke Konstruktor Split, 10 posto Elektroprivreda HZ HB, 1 posto benzinska pumpa iz Mostara, a 51 posto GIP Neretva.

Inače, u kompaniji Konstruktor-Neretva d.o.o. Čapljina uposleno je 114 radnika, a na Bišće Polju oko 40 radnika.