Zbog kašnjenja plata
0

Štrajk radnika Global Ispat koksne industrije Lukavac

Sarajevo-x.com
Radnici GIKIL Global Ispat koksne industrije Lukavac u srijedu, 6. januara 2010. godine, pred zgradom Vlade Tuzlanskog kantona iskazali su svoje nezadovoljstvo stanjem u kojem se nalaze, zahtijevajući od Vlade da kao suvlasnik lukavačke tvornice koksa, poduzme korake kako bi se riješilo pitanje zaostatka dvije neisplaćene plate.

Radnici su također pozvali Vladu da preispita postojeće ugovore i provjeri gdje je profit koji je nastao prodajom 200.000 tona koksa koji je proizveden i izvezen, a sredstava za isplatu plata nema.

Nakon dvosatnog protesta uposlenici GIKIL-a povukli su se ispred zgrade Vlade TK i krenuli prema tvornici, gdje su planirali nastaviti proizvodnju, ali blokirati dalji izvoz koksa iz kruga tvornice.

Tim povodom danas se oglasio Menadžment GIKIL-a koji je izrazio žaljenje zbog nastale situacije, te pozvao uposlenike da pokušaju razumjeti tešku situaciju u kojoj se tvornica nalazi već petnaest mjeseci:

"Zajedno sa uposlenicima, koji su sve ovo vrijeme vrijedno radili i sudjelovali u rješavanju krize, Menadžment GIKIL-a proteklih petnaest mjeseci vodi tešku borbu za opstanak tvornice. Tokom 2009. godine u Evropi i Americi ugašeno je više od 400 koksara, jer je došlo do naglog kraha svjetske proizvodnje željeza. GIKIL je također u tom periodu zapao u teške probleme, ali je Menadžment odlučio da ne otpusti niti jednoga radnika i da sve učini na spašavanju tvornice. U tako teškom vremenu uspjeli smo isplatiti čak šest plaća zaredom. Odnosno, za pet godina isplaćeno je sedamdeset plaća, od kojih deset prema ugovoru koje su naslijeđene od Koksno-hemijskog kombinata. Menadžment je uvjeren da je teška situacija u društvu dovela i uposlenike GIKIL-a u veoma tešku situaciju, ali neopreznim i nepromišljenim potezima može se doći u mnogo težu situaciju. Blokiranje plasmana proizvoda dovest će nedvojbeno do blokade proizvodnje i gašenja tvornice, jer ukoliko ne plasiramo koks, nećemo moći dopremiti ugalj za koksovanje, a na našim skladištima imamo zalihe za četiri dana“, kazao je danas Guntapali Jagannadham, generalni direktor GIKIL-a, pozvavši pri tome uposlenike da prekinu štrajk i vrate se svakodnevnim obavezama.

Prema njegovim riječima, Menadžment GIKIL-a ima program oporavka i stabilizacije, u skladu sa kojim se provode ozbiljne aktivnosti. U tom smislu sredinom januara bit će obavljeni pregovori sa kompanijom US Steel, koja je vlasnik Željezare u Smederevu, u okviru kojih će se razmatrati način pokretanja Četvrte koksne baterije i podizanja proizvodnje za duplo:

U Menadžmentu smatraju da će kao i ranije uspjeti doći do kompromisa sa predstavnicima Sindikata i uposlenika, jer je u interesu svih da GIKIL izađe iz krize i konačno bude respektabilna tvornica, koja može obezbijediti uposlenje i dobra primanja za oko 1.200 svojih uposlenika.