biznis
27

Štrajk pilota koštao Lufthansu 100 miliona eura

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Šestodnevni novembarski štrajk pilota u dugotrajnoj bici za plate koštao je Lufthansu 100 miliona eura, saopćio je u petak njemački avioprevoznik.

"Lufthansa je morala otkazati oko 4.500 letova zbog štrajka. Više od pola miliona putnika bilo je pogođeno. Štrajk će umanjiti Lufthansine profite u četvrtom kvartalu za stotinjak miliona eura", navodi avioprevoznik u saopćenju.

Lufthansa je još bila u stanju da poveća broj putnika koje je prevezla za 5,8 posto u novembru ove godine u poređenju s novembrom 2015. kada je kabinsko osoblje kompanije izvelo sedmodnevni štrajk.

Piloti Lufthansine istoimene aviokompanije napuštali su posao 15 puta od proljeća 2014. u dugotrajnoj bici oko plata koju predvodi sindikat pilota.

Oni se žale da im plate nisu povećane pet godina uprkos tome što je kompanija ostvarivala zdrave profite.

Sindikalni čelnici trenutno razmatraju novu ponudu rukovodilaca koju su iznijeli nakon posljednje runde štrajkova, koja je okončana 30. novembra.

Čelnici aviokompanije ponudili su pilotima povećanje plata od 4,4 posto tokom dvogodišnjeg perioda, kao i ukidanje veze s penzionom reformom koju su piloti ranije odbacivali.

Drugi avioprevoznmici u grupi profitirali su od štrajka, saopćila je Lufthansa, dok su Austrian Airlines i Swiss Airlines koristili veće avione nas svojim letovima u i iz Njemačke kako bi prevezli više putnika.

Grupa je saopćila u oktobru kako očekuje da će ovogodišnji profit prije uračunavanja poreza dostići otprilike isti nivo kao i prošle godine od 1,8 miijardi eura, prenosi AFP.