biznis
0

Štrajk osoblja British Airwaysa ušao u treći dan

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Štrajk letačkog osoblja britanske aviokompanije British Airways ušao je u ponedjeljak u treći dan, a u toku su odvojeni razgovori koji bi trebalo da spriječe prvi štrajk nacionalnih prijevoznika u zadnjih 16 godina.

S aerodroma Heathrow neće poletjeti više od 120 aviona British Airwaysa, dok će plan letenja na aerodromima London City i London Getwik ostati isti, objavljeno je na zvaničnom sajtu ove kompanije.

Sindikat letačkog osoblja, koji predstavlja oko 90 posto od 12.000 zaposlenih u British Airwaysu, najavio je treći talas štrajka za 14. april ukoliko dogovor ne bude postignut. Obje strane su izjavile da su raspoložene za pregovore, ali datum nije određen.

Portparol British Airwaysa rekao je da kompanija ima za cilj da obezbijedi oko 75 posto letova.

Britanska aviokompanija pokušava da uštedi godišnje 62,5 miliona funti (95 miliona dolara) zbog pada potražnje, rasta cijena goriva i povećane konkurencije niskotarifnih kompanija.

Pregovori sindikata i predstavnika aviokompanije, započeti u petak kako bi se spriječio štrajk, nastavljeni su danas, rekao je portparol British Airwaysa.

U otvorenom pismu koje je objavljeno na sajtu Netvork Raila, izvršni direktor najveće britanske aviokompanije Ian Koucher izvinio se putnicima.

"Činim sve što je u mojoj moći da pregovore privedem kraju i izbjegnem štrajk", rekao je on.