biznis
0

“Štrabag” pred sklapanjem dogovora o izgradnji autoputa u RS-u

FENA
Austrijski građevinski koncern "Štrabag" nalazi se pred zaključenjem sporazuma o izgradnji autoputa u Republici Srpskoj, tvrdi bečki ekonomski dnevnik "Virtšaftsblat", prenose agencije.

Posao izgradnje autoputa u RS-u, u vrijednosti oko tri milijarde eura, jedan je od najvećih projekata ovog koncerna, dodaje list, ukazujući da se nakon višemjesečnog odlaganja potpisivanje sporazuma treba obaviti neposredno pred izbore u BiH.

Tu informaciju potvrdio je i nadležni direktor "Štrabaga" Rudolf Krapf.

"Već smo sve dogovorili i potpisivanje ugovora se očekuje do sredine oktobra. Mi smo se ponudili da pomognemo vladi u organiziranju bankarskih kredita za otkup placeva", objasnio je Krapf.

On je potvrdio informaciju da finansijska konstrukcija čitavog projekta još uvijek nije zaključena.

"Pregovaramo sa tri velike evropske banke", kazao je Krapf, dodajući da među njima nema austrijskih banaka.

On je objasnio da austrijske banke obično čekuju kod takvih projekata da se priključuju kasnije.

Projekt izgradnje 340 kilometara autoputa u RS-u, prema njegovim riječima, nije rizičniji od drugih sličnih projekata.

Sporazum između "Štrabaga" i vlade RS-a parafiran je u junu, a od tada su se čule zabrinjavajuće vijesti, kao, naprimjer, da vlada nema para za otkup placeva u vrijednosti oko 200 miliona eura, koji su potrebni za izgradnju autoputa, prenosi "Virtšaftsblat".

Sporazum predviđa da RS preuzima otkup tih placeva i 30-godišnju koncesiju "Štrabagu" nad skoro već završenim dijelom autoputa.