biznis
0

Stjepan Mesić uručio priznanje ILH Ameru Bukviću

Klix.ba
U povodu 36. godišnjice od osnivanja Internacionalne lige humanista (ILH), Pedagoški komitet ILH za dugogodišnji rad i sveukupni doprinos humanosti dodijelilo je najviše priznanje ove institucije magistru Ameru Bukviću, direktoru BBI banke.

Povelju Internacionalne lige humanista – priznanje "Aurelio Peccei", koje se prvi put dodjeljuje za humano i etičko upravljanje ljudskim resursima, Ameru Bukviću na svečanoj ceremoniji uručio je Stjepan Mesić, predsjednik Stalnog komiteta ILH i Fahrudin Oručević, ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo.

"Analizirajući rad i ostvarene rezultate današnjih laureata ostao sam zadivljen postignutim. Oni ova priznanja istinski i zaslužuju", kazao je Stjepan Mesić.

U obrazloženju za dodjelu nagrade mr. Ameru Bukviću, generalni sekretar ILH Zdravko Šurlan, istakao je doprinos koji je Bukvić dao promoviranju BiH u svijetu, te omogućavanju otvaranja novih radnih mjesta koz dovođenje stranih investitora na Sarajevo Business Forum.

"Još prije tri godine poželio sam upoznati osobu koja usprkos svim teškoćama i preprekama koje postoje uspjeva svake godine dovesti u Sarajevo 500 stranih eksperata i investitora. To može samo čovjek vizionar koji ne odustaje od ideje i za nju se bori. On je taj koji je stranim ekspertima pokazao da je ovo zemlja dobrih ljudi, kojima samo treba posla, a ne politike. Amer Bukvić je predstavljajući našu zemlju u svijetu postao najbolji ambasador BiH", kazao je govoreći o Ameru Bukviću, između ostalog, Šurlan.

Zahvalivši se ILH na ukazanom povjerenju Bukvić je istakao da je počašćen priznanjem ILH.

"Ovo priznanje nije samo moje, to je priznanje kolektivu BBI banke koji svake godine vrijedno radi na pripremanju Sarajevo Business Foruma", kazao je Bukvić, dodajući da posebnu zahvalnost duguje prodici koja ga nesebično podržava u svim poslovima.

Internacionalna liga humanista čiji su osnivači nobelovci Linus Pauling, Philip Noel-Baker, Sophia Wadia, Abdus Salam, Ava Helen Pauling (predsjednica Pokreta za ravnopravnost spolova) predsjednik Rimskog kluba Aurelio Pecce i akademik Ivan Supek prati cijelu lepezu aktivnosti u svijetu s posebnim osvrtom na zaštitu ljudskih prava, prava djeteta, zaštitu prava bolesnika, a, prije svega, ILH zalaže se na općem planu za mir i toleranciju u svijetu, za raspravu na bazi argumenata a ne na bazi sile. ILH nije rezervirana za jednu regiju ili zemlju ili neki uži prostor, nego želi pridonijeti razvoju mira i saradnje i dati podršku svim kategorijama koje doprinose takvom razvoju stvari.