biznis
0

Stiže poskupljenje cijena

FENA
Potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH Jago Lasić najavio da će zbog većih cijena kukuruza, pšenice i suncokreta, u septembru i oktobru doći do većih poskupljenja osnovnih prehrambenih namirnica, posebno mesnih proizvoda.

"Zbog suše, zemlje oko nas uvele su zabranu izvoza kukuruza, pšenice i kukuruza i mi ćemo zapasti u krizu", kazao je Lasić na konferenciji za novinare u Mostaru te dodao da će ulje i meso poskupiti za oko 30 posto, dok će kruh poskupiti u manjoj mjeri.

Po njegovu mišljenju, ovakva se situacija mogla ublažiti robnim zalihama, međutim BiH, kako je Lasić naveo, robnih zaliha nema.

Potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH na konferenciji za novinare govorio je, između ostalog, o vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH, te učincima akcije "STOP radu na crno".

Napominjući da je broj uposlenih u Federaciji BiH na kraju prvog polugodišta ove godine iznosio 398 000, a neuposlenih 374 000, Lasić je naveo da će se nakon analize spomenute akcije razlika između uposlenih i neuposlenih znatno povećati.

Prema neslužbenim procjenama koje Lasić iznio, od pokretanja akcije suzbijanja "rada na crno" prijavljeno je oko 40 000 novih radnika.

"S povećanim brojem uposlenih za oko 10 posto, znatno će se povećati proračunski prihodi, što znači da bi Vlada Federacije BiH, ili trebala smanjiti doprinose na plaće, ili žurno predložiti rebalans proračuna", upozorio Lasić.

On je podsjetio da se prije akcije "STOP radu na crno" procjenivalo da u Federaciji BiH ima oko 140 000 radnika koji rade "na crno".

Govoreći o vanjskotrgovinskoj razmjeni, Lasić je naveo da je u prvom polugodištu ove godine došlo do znatnijeg povećanja uvoza i izvoza u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

"Izvoz BiH veći je za oko 20 posto i iznosi 2,9 milijardi maraka, a uvoz u prvih šest mjeseci ove godine iznosi 6,3 milijarde, odnosno veći je za 1,33 milijarde u odnosu na isto razdoblje prethodne godine", kazao je Lasić.

Prema procjenama iz Privredne komore FBiH, vanjskotrgovinski deficit BiH do kraja godine iznosit će oko 6,7 milijardi maraka.

Lasić je kazao da BiH i dalje najveću robnu razmjenu ima s Hrvatskom, Srbijom, Crnom Gorom, Njemačkom, Slovenijom, Italijom, te da je najveći porast izvoza zabilježen u Mađarsku u koju se u najvećoj mjeri izvozi boksit iz Jajca.

"Jedini značajniji robni suficit BiH ima s Crnom Gorom", naveo je Lasić te upozorio da i dalje najslabije rezultate izvoza bilježi agroindustrijski sektor.

Potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH na konferenciji za novinare najavio da će se u Neumu od 20. do 22. studenoga ove godine održati komercijalni dani hrane i pića, ugostiteljske opreme te turističke burze.

"Skupa s privrednim komorama Hrvatske i Crne Gore dogovorili smo da zajednički organiziramo ovu manifestaciju koja će se svake ogdine održavati u drugoj državi. Iduće godine manifestacija će se održati u Budvi, a 2009. u Puli", pojasnio je Lasić.

Ističući da je cilj te manifestacije povećanje izvoza domaćih roba kroz turizam, on je kazao da se u Neumu očekuje oko 700 izlagača.

Lasić je na konferenciji za novinare također najavio da na BHT 1. u septembru započinje serijal od 50 emisija pod nazivom "Privredne teme", koje će se prikazivati uživo.