The Independent
0

Stezanje kaiša u Evropi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
"Sjekira pada diljem Evrope", objavio je u utorak na prvoj stranici The Independent, koji opširno izvještava o naporima vlada na Starom kontinentu da drakonskim smanjenjima javne potrošnje i zarada, te uvođenjem novih poreznih opterećenja bez presedana od kraja Drugog svjetskog rata, ukrote proračunske deficite koji su se otrgnuli kontroli.

Od Grčke do Irske građane očekuju mjere, počevši od smanjenja plaća, uglavnom u javnim službama, i zamrzavanja mirovina, preko smanjenja ili ukidanja određenih vidova socijalne pomoći do povećanja poreza na dodanu vrijednost i smanjenja potrošnje u raznim područjima, od zdravstva do odbrane.

Independent posebnu pažnju poklanja Njemačkoj i u ponedjeljak objavljenom rekordnom kresanju proračunske potrošnje za oko 80 milijardi eura.

Paket koji je objavila Angela Merkel smatra se testom sposobnosti vlade da upravlja zemljom, navodi list, dodajući kako njezina koalicija konzervativaca i protržišnih slobodnih demokrata nije uspjela provesti niz reformi obećanih uoči izborne pobjede prije osam mjeseci, baveći se unutarnjim trzavicama i svađama.

Evropska kriza također je poremetila inače dobre njemačko-francuske odnose, budući da postoje duboke razlike oko načina da se očuva zajednička evropska valuta, navodi Independent.