Podaci iz RS-a
0

Šteta od privrednog kriminala veća od pet miliona KM

FENA
Bijeljina
Bijeljina
Materijalna šteta pričinjena u 302 krivična djela iz privrednog kriminala u Republici Srpskoj iznosi 5.448.000 KM, a protivpravna imovinska korist 4.825.000 KM.

Ukupan broj prijavljenih ovih krivičnih djela u prvom polugodištu ove godine za 14,3 posto je manji nego u istom periodu 2008., pokazuju podaci MUP-a RS-a.

Tužilaštvima je podneseno 225 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima, što je za 8,2 posto manje nego u prethodnom periodu, a prijavljeno je 297 počinilaca.

Entitetska policija je tužilaštvima dostavila i 112 izvještaja bez kvalifikacije krivičnog djela.

Po visini pričinjene materijalne štete i drugim posljedicama izdvajaju se krivična djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja, kojih je tokom šest mjeseci ove godine otkriveno i prijavljeno 36, što je za 48,6 posto manje nego u istom periodu lani i predstavljaju 11,9 posto ukupnog broja krivičnih djela privrednog kriminaliteta.

Podnesena su i 32 izvještaja tužilaštvima protiv 40 osoba.

Otkriveno je i 26 krivičnih djela falsifikovanja ili uništavanja službene isprave, i s tim u vezi nadležnim tužilaštvima podneseni su izvještaji protiv 18 osoba.

U prvom polugodištu ove godine prijavljena su i tri krivična djela utaje poreza i doprinosa, što je za pet manje nego u prethodnom periodu.

Entitetska policija navodi i da je evidentna pojava stavljanja u opticaj falsificiranih novčanica. Otkriveno je 48 tih krivičnih djela, što čini 16 posto ukupnih djela privrednog kriminaliteta, a protiv 52 osobe podneseni su izvještaji Tužilaštvu BiH.

Broj prijavljenih krivičnih djela falsificiranja novca veći je za 10 ili 23,7 posto.

Najbrojnije su falsificirane novčanice u apoenu od 100 eura, a relativno su brojne i novčanice od 50 eura.

Od konvertibilnih maraka najčešći falsifikati su od 10, zatim 50 i 20 KM.