Amila Omersoftić
0

"Štediše koje su podnijele zahtjev za verifikaciju potraživanja još nisu dobile obveznice"

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Predsjednica Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH Amila Omersoftić kazala je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da je, nakon što je presuda "Suljagić protiv BiH" stupila na snagu, Evropski sud za ljudska prava skinuo s liste predstavki sve predmete štediša protiv BiH jer je smatrao da je zaokružio, što se zakona tiče, pitanje stare devizne štednje.

Međutim, dodala je Omersoftić, Sud je odlučio i odmah na listu predmeta vratio one predstavke za koje su štediše imale dokaz da su postupile po presudi „Suljagić“ i da su podnijele zahtjev za verifikaciju potraživanja.

"Dakle, iako se činilo da više nećemo imati zaštitu Evropskog suda, on je ostao u kontinuitetu samo je sada tražio od štediša da se ponašaju prema stavovima Evropskog suda za ljudska prava", kazala je Omersoftić.

Po njenim riječima, štediše koje su postupile po nalogu Evropskog suda i podnijele zahtjev za verifikaciju potraživanja do danas nisu dobile obveznice, a morali su dobiti.

"Prateći prijedlog budžeta Federacije ustanovili smo da za tu obavezu prema štedišama koje su verificirale štednju po nalogu Suda u Strazburu Vlada Federacije BiH nije predvidjela sredstva u ovoj godini za vraćanje obaveza", kazala je Omersoftić.

To je, smatra ona, problematično, s jedne strane za štediše, a s druge za samu Vladu, s obzirom na to da je Evropski sud za ljudska prava u presudi naglasio da Federacija za kašnjenja u isplati obaveza mora snositi i zateznu zakonsku kamatu koja iznosi 12 posto, na čemo će štediše insistirati.

Udruženje je, nastojeći da uspostavi dijalog s novom Vladom FBiH, 21. marta zatražilo sastanak s premijerom Federacije BiH, ministrima finansija i pravde, te predsjedavajućim oba doma Parlamenta FBiH, ali do sastanka nije došlo, s tim da su jučer iz Ministarstva finansija dobili poziv za sastanak 4. aprila.

Udruženje poziva štediše čije su predstavke vraćene na listu predmeta u Strazburu kao i one koji imaju dokaz da su podnijele zahtjev za verifikaciju, da o tome obavijeste Evropski sud za ljudska prava.

Omersoftić ističe da je pitanje stare devizne štednje prešlo isključivo u domen Ministarstva pravde, jer su najveći problemi koji proističu za štediše pravne prirode.

Ona tvrdi da ne manjkaju sredstva da bi se obaveze izmirile, nego da je do sada manjkala volja ljudi u vlasti da se ovaj problem riješi.

"Očekujemo da će nova Vlada imati volje, snage i znanja da zajedno s nama nađe konstruktivna rješenja koja će biti korisna i za Federaciju i za štediše", kazala je Omersoftić.