biznis
153

Stečajni postupak hotela Holiday pri kraju: Radnicima isplaćeno blizu 500.000 KM

Piše: A. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Stečajni postupak hotela Holiday je pri kraju, a stečajni upravnik je u međuvremenu isplatio dugovanja radnicima viša od 500.000 KM. Agencija za reviziju privatizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine je tokom 2016. godine okončala svoje aktivnosti kada je riječ o privatizaciji u slučaju hotela Holiday, potvrđeno je za Klix.ba iz Agencije.

Kako su kazali iz Agencije za reviziju privatizacije u FBiH, aktivnosti su prekinute nakon što je potpisana sudska nagodba kojom su ugovorne strane poravnale međusobna dugovanja i potraživanja.

Stečajni upravnik hotela Holiday Muhamed Mahmutović za Klix.ba je kazao da je prema odluci Skupštine povjerilaca za 134 radnika isplaćen takozvani viši isplatni vijek te da trenutno čekaju na isplatu još jednog radnika.

"Isplatili smo blizu 80 godina radnog staža, odnosno 500.000 KM, to jeste 3.000 KM pojedinačno svakom radniku. Imamo još nekih tužbi i postupaka odakle čekamo isplatu, a u januaru ćemo organizirati treće ispitno ročište za dopunske prijave i onda idemo na namirenje povjerilaca po općem isplatnom redu", rekao nam je Mahmutović.

Hotel Holiday od jula ove godine djeluje u sklopu Europa grupacije te se priključio hotelima Europe, Art, Astra i Astra Garni. Novi direktor Holidaya Rasim Bajrović u izjavi za naš portal je još jednom podsjetio da hotel sada radi u punom kapacitetu te da je austrijska HETA u martu 2016. godine raspisala javni poziv za prodaju ove nekretnine u centru grada.

Prema javnom pozivu, prodajom je osim hotela obuhvaćeno i pripadajuće zemljište oko objekta, odnosno parking prostor ispred i iza hotela.

"Stečajni upravnik nastavlja aktivnosti koje nije završio kako bi završio stečajni postupak koji je pri samom kraju. On je unovčio jedan dio imovine, ali ima i drugih poslova da bi se posao priveo kraju", izjavio je za Klix.ba stečajni sudija Općinskog suda u Sarajevu Hakija Zaimović.

Inače, 14. septembra 2015. godine je pokrenuta treća revizija privatizacije privrednog društva hotela Holiday Sarajevo, a 15. februara 2016. godine je izrađen Nacrt izvještaja o izvršenoj reviziji pretvorbe i privatizacije hotela Holiday.

Podsjećamo, hotel Holiday je zatvoren u junu 2015. godine, a svi uposlenici su dobili otkaze. Općinski sud u Sarajevu je zatvorio hotel zbog sumnje da je uprava Holiday Resorta utajila porez u višemilionskim iznosima. Hotel je ponovo otvoren 5. septembra ove godine, a vlasnik Rasim Bajrović je potvrdio da će Holiday biti najveći kongresni centar u regionu i da će nositi naziv "Internacionalni kongresni centar Sarajevo".

Njegov trenutni smještajni kapacitet je 400 soba, 10 konferencijskih sala kapaciteta 2.500 mjesta gdje radi 110 ljudi, a do kraja godine hotel će imati 200 uposlenika. Uskoro se očekuje i otvaranje renoviranih prostorija hotela.